Социјално-економски савет расправљао о платама у јавном сектору

Социјално-економски савет Србије расправљао је на првој ванредној седници у овој години о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору.

Договорено је да се седница настави 8. јануара, а у међувремену ће Радна група наставити да ради на усаглашавању око спорних питања, саопштено је након седнице.

Седници Социјално-економског савета присуствовали су министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар просвете Срђан Вербић, представници министарстава привреде, финансија и здравља, представници репрезентативних синдиката и удружења послодаваца.

Удовички је данас најавила да ће закон о платама у јавном сектору бити усвојен до краја јануара. Нацртом закона о платама уређују се платни разреди, каталог радних места и јединствени коефицијент за цео јавни сектор.

"Овај оквирни закон поставља битне принципе по којима ће се други секторски закони доносити, први принцип је једнака плата за исти рад", рекла је Удовички.

Она је додала да ће од фебруара најмања плата бити 22.000, а највиша 165.000, што је углавном и сад присутно, када су у питању плате у државном сектору у питању које нису функционерске.

Удовички је рекла да синдикати имају примедбе на закон пре свега због посебног коефицијента за минули рад и платних разреда, и да новим законом неће бити иста плата кроз читав радни век плус минули рад, већ се прелазак у виши платни разред може очекивати ако се добро обавља посао.

Према речима Удовички, синдикати би требало да се договоре како мерити чији је учинак већи и ко треба да има веће плате.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи