Косовска опозиција: Протести и ове године

Предсавници косовске опозиције најавили су да неће да престану са протестима ни ове године, сматрајући да су оцене Уставног суда потврдиле "штетност споразума" о формирању Заједнице српских општина и да је косовска влада прекршила устав.

Представници покрета "Самоопредељење", Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово, против чијих се 13 посланика води истрага због активирања сузавца у косовској скупштини, позвали су, са заједничке конференције за новинаре, грађане да изађу на протест 9. јануара у Приштини, јавља дописник РТС-а.

Заменик председника покрета "Самоопредељење", Дритон Чауши је рекао да је опозиција "добила јасну одлуку Уставног суда".

"Ми ћемо наставити да протестујемо у овој години", рекао је Чауши.

Косовска председница је због сталних протеста опозиције у скупштини и на улицама Приштине, одлучила да се обрати Уставном суду, који је одлучио да ће Заједница српских општина бити успостављена, али да су неки принципи њеног оснивања неуставни.

Уставни суд Косова је одлучио да ће Заједница општина са српском већином бити успостављена, као што је предвиђено споразумом, који је ратификовала Скупштина Косова и прогласила косовска председница, али се пре тога Уставом морају да се ускладе поједини делови који се односе на једнакост пред законом, права и основне слободе, као и права заједница и њихових припадника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи