Читај ми!

Рот: Немачка подржава европски пут Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са државним министром за Европу у Министарству спољних послова Немачке Михаелом Ротом, који је поручио да немачка влада конструктивно подржава европски пут Србије и да је њен близак партер. Рот разговарао са министром Стефановићем о избегличкој кризи.

Саговорници су се сложили да је Србија остварила напредак у многим областима али и да је у питању захтеван пут који захтева доста прилагођавања и промена, али и пут који доноси конкретне користи по грађане Србије, преноси Танјуг.

Јоксимовићева је поновила да очекује отварање првих поглавља до краја године као и да је тај наредни корак у процесу европске интеграције за Србију важан јер би дао додатан подстрек реформама, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Рот је поновио да немачка влада конструктивно подржава процес европских интеграција Србије и да је њен близак партер. Такође, истакао је да је у заједничком интересу Немачке, ЕУ и Србије што скорије отварање поглавља.

Јоксимовићева и Рот су оценили да је Берлински процес један од најбољих оквира за конкретну сарадњу у региону Западног Балкана, а српска министарка је подсетила да је Србија наступила са конкретним предлозима за реализацију заједничких пројеката.

Иницијативу премијера Србије и Албаније за формирање канцеларије за младе издвојили су као веома значајну.

Када је реч о проблему избеглица, Јоксимовићева је упознала саговорника са свим системским и оперативним мерама које Србија предузима по овом питању и изразила очекивања да ће ускоро доћи до јединственог решавања проблема.

Рот је истакао да је Србија показала да је организовано приступила решавању проблема и похвалио њен хуман однос према мигрантима.

Уједно је истакао да је Србија својим поступањем показала да треба да буде део заједничког европског решења.

Рот и Стефановић о мигрантској кризи

Србија на добар начин управља избегличком кризом, оценили су министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и државни министар за Европу у Министарству спољних послова Немачке Михаел Рот, током састанка на којем су разговарали о мигрантској кризи и српским тражиоцима азила у Немачкој.

Рот је том приликом изјавио да су поступци Србије у избегличкој кризи знак да је земља, упркос економским проблемима, у стању да помогне избеглицама које пролазе њеном територијом.

"Посетивши Информативни центар за мигранте у Београду, уверио сам се да волонтери пружају свакодневно надљудске напоре како би им помогли", рекао је Рот, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Рот је истакао и да Немачка очекује прилив око 800.000 избеглица до краја године те да има обавезу да одговори том задатку, за шта, како је додао, држава има подршку медија и грађана.

"Србија може да рачуна на помоћ Немачке у решавању проблема са избеглицама", подвукао је Рот.

Он је изразио захвалност и поштовање Немачке српском народу за помоћ коју свакодневно пружа избеглицама и похвалио добру организованост владе Србије у решавању овог проблема.

Стефановић је напеменуо да очекује да Европа ускоро изађе с пакетом помоћи и каже шта конкретно од средстава Србија може да добије.

"Ми нисмо богата земља, али желимо да будемо део европског решења", рекао је Стефановић.

Стефановић је упозано немачког министра са свакодневним активностима МУП-а у покушају одвраћања потенцијалних азиланата из Србије, кроз јавне кампање и упознавање потенцијалних тражилаца да Немачка третира Србију као сигурну земљу, због чега се захтеви за азил одбијају готово стопостотно.

Рот је подржао Стефановића и истакао да, без обзира на тешку финансијску ситуацију у земљи, тражење азила није прави пут.

Са Ротом се састао и председник ДС-а и премијер Покрајинске владе Бојан Пајтић. Сагласили су се да је веома важно да Покрајинска и Републичка влада наставе да воде бригу о избеглицама које преко Србије одлазе у Западну Европу. Рот је истакао да су Пајтићу и Демократској странци увек отворена врата у СДП-у Немачке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи