Читај ми!

Мишчевићева: Србија чека на договор чланица ЕУ

Шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић указује да су избеглице апсолутно питање Европе и да Србија, која је до сада успешно урадила добар део посла, чека на договор чланица ЕУ да би знала у чему може да помогне.

Мишчевићева је, поводом предстојећег састанка шефова влада земаља чланица ЕУ у Бриселу, рекла да су избеглице апсолутно питање Европе, не само због броја људи који тренутно имају нерешен статус и лутају по Европи, већ и због чињенице да Европа још није успела да пронађе заједничко решење.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Мишчевићева је рекла да различити ставови различитих групација држава онемогућавају да се дође до компромиса како би најзад почело и решавање тог питања.

Истакла је у да је Србија добила похвале и од Европске комисије и од Европског парламента.

"Не могу да кажем да сам оптимиста да ће сутра већ бити постигнут договор, али схватам да државе чланице разумеју дубину кризе пред којом се налази ЕУ и да ће покушати у том смислу да нађу некакво решење", рекла је Мишчевићева.

На питање о расположењу у Европској комисији, када је реч о томе докле је Србија стигла на путу европских интеграција, Мишчевићева је одговорила да су министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, директорка Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић и она биле на предразговору уочи давања годишњег извештаја и добиле слику како би сам извештај могао да изгледа.

"Посебно нас је занимао, не само напредак Србије, већ и чињеница да је Европска комисија предложила нову врсту представљања направљеног или учињеног напретка. То још очигледно мора да се развија како би се могло представити", истакла је Мишчевићева.

Нагласила је да "нема изненађења, што је заједнички утисак" и додала да је годину и по дана трајао процес скрининга.

"Анализирала нас је Европска комисија у смислу законодавства, административне праксе, капацитета и пратила након тога шта је још урађено и сав тај напредак, који кажу да је јако велик, што хоће да каже да се очекује јако позитиван извештај за Србију у смислу добро урађеног посла", истакла је Мишчевићева.

Напредак Србије у целокупном процесу евроинтеграција 

Мишчевићева је указала да се констатује напредак Србије у целокупном процесу европских интеграција, у процесу дијалога о нормализацији између Београда и Приштине, како би могла да буду отворена прва поглавља.

"Очекујемо ускоро и потребна документа од Европске комисије, а то је извештај са скрининга за поглавље 35, као и њихову преговарачку позицију, којом би могла да буду отворена поглавља и због процедуре се најчешће говори о средини децембра као моменту отварања првих поглавља, укључујући ту и оно које чека још од августа прошле године", најавила је Мишчевићева.

Подсетила је да је још 3. августа све било потпуно припремљено за отварање поглавља о финансијској контроли, финансијском надзору, унутрашњој и спољној буџетској контроли.

"Када имате поглавља, која захтевају акционе планове, која најпре морате да припремите да би сте отворили ова поглавља, онда су барем три пута дуже процедуре за отварање поглавља, посебно у овако важној и великој области као што је владавина права, поглавља 23 и 24", објаснила је шефица преговарачког тима.

Мишчевићева је нагласила да је захвална на добром раду и сарадњи цивилном друштву и да рад у заједници на промоцији права мањина, посебно осетљивих мањина, јесте нешто што се ради заједно са цивилним друштвом.

Параде оствариле циљ

Тања Мишчевић каже да је на две параде, које су одржане у Београду, остварено оно, што је и требало да буде општи утисак, а то је - опуштеност и да једна група људи која осећа да су јој права угрожена, има право да то јавно и каже.

Мишчевићева је у указала да је на паради јуче била и шведска министарка за културу и људска права и немачки заменик министра спољних послова који је прокоментарисао да третманом према избеглицама и одржавањем парада Србија постаје престоница толеранције у Европи.

Говорећи о посети премијера Александра Вучића Москви 28. октобра, Мишчевићева је нагласила да Србија као европска држава, па чак и у контексту европске и реформске агенде, мора да гледа да има добре партнерске и пријатељске односе са великим силама.

Из више разлога је важна посета премијера САД и политички и економски и инвестиционо и ради стицања поверења и налажења решења за питање избегличке кризе, али је важна и посета Руској Федерацији, оценила је Мишчевићева.

Поводом победе Сиризе на ванредним парламентарним изборима, Мишчевићева је оценила да ће то омогућити сталоженије разговаре са кредиторима и наставак разговора са ЕУ о великом финансијском и економском проблему, а да Србија то са пажњом прати, јер је Грчка њен традиционално добар партнер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи