Читај ми!

"Потребно преузети одговорност у питањима миграната"

Европа је богат континент и свет гледа у нас, а проблем миграната морамо да решимо у заједничком духу, истиче немачка канцеларка Ангела Меркел. Земље Западног Балкана су спремне да преузму терет и да решавају проблем с мигрантима на одговоран начин, поручује премијер Србије Александар Вучић. Аустријски канцелар Вернер Фајман каже да је неопходно преузети одговорност у вези са мигрантима који беже од ратова, а као негативан пример је навео то што је у једном возилу кријумчара око 50 особа нађено мртво. Могерини: Потписивањем споразума у Бриселу отворили смо пут у будућност.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је на конференцији за новинаре, којом је закључен Самит о Западном Балкану у Бечу, да тај скуп изражава вољу земаља чланица и Комисије ЕУ да дају подршку и отворе перспективу за приступ земаља Западног Балкана Унији.

Меркелова је истакла да је посебно радује то што се од прошле године променио приступ званичника земаља Западног Балкана, јер су се они састајали сами, без посредника разговарали о пројектима инфраструктуре, размени младих људи.

Такође, додаје Меркелова, пројекти о којима се разговарало доводе до отварања нових радних места, чиме се решава проблем незапослености младих и ствара нада за будућност у тим земљама.

Немачка канцеларка посебно истиче да су споразуми постигнути у Бриселу између Београда и Приштине, а посредством високе представнице ЕУ Федерике Могерини, решили нека питања, што је, каже, дало наду.

Меркелова наглашава да су сви учесници конференције дубоко потресени информацијом да је скоро 50 људи изгубило живот кривицом кријумчара.

"То нас упозорава да тема миграције мора да се реши брзо и у духу Европе. Имамо више избеглица него током Другог светског рата. Успевали смо да живимо мирно и да направимо да се и на Западном Балкану живи мирно", истиче Меркелова и додаје да и људима којима је угрожен живот треба дати заштиту.

Према њеним речима, Европа је као богат континент способна да реши овај проблем.

"Све проблеме смо успели да решимо на основу солидарности и тако ово морамо да решимо. Свет гледа у нас и морамо да ово решимо у заједничком духу", наглашава Меркелова.

Додаје да је неопходно да се постигне фер расподела свих изазова.

"Земље Западног Балкана имају много изазова, а наш задатак је да те изазове умањимо", указује Меркелова.

Како каже, у кругу конференције било је сагласности да државе које су већ почеле преговоре или им предстоје преговори са ЕУ, могу да се обележе као земље безбедног порекла.

"У смислу привредне динамике морамо да помогнемо, да дамо азил, али то значи да ће људи из тих земља морати да се врате кући да би они који долазе из ратних подручја могли да се адекватно збрину", истиче Меркелова.

Вучић: Земље Западног Балкана спремне да преузму терет

Новинарима се у име земаља Западног Балкана обратио премијер Србије Александар Вучић, који је изразио саучешће породицама избеглица које су пронађене мртве у камиону у Аустрији.

Председник Владе Србије је истакао да је на самиту анализирано оно што је већ остварено након берлинског самита прошле године, објаснивши да су постигнута побољшања у различитим областима.

Како је навео, потписана је заједничка декларација о успостављању регионалне канцеларије за омладинску сарадњу.

У томе су учествовале не само Србија и Албанија, објаснио је Вучић, већ и све друге земље Западног Балкана, које су дале своју подршку са циљем да се људи у региону убеде да су пријатељство и помирење нешто што је вредно и што ће се можда исплатити. Вучић је поручио да не постоји алтернатива таквој врсти рада.

Премијер Србије је навео да је било речи о инфраструктурним пројектима, што је битно за све људе Западног Балкана.

Објаснио је да је било занимљиво видети Србе и Албанце који су опредељени и посвећени да убеде европске партнере да помогну у завршетку ауто-путева и пруга.

Рекао је да је економија одређена као најважније питање за земље Западног Балкана и истакао проблем балканског менталитета, који, како је рекао, подразумева борбу за краткорочне политичке циљеве и чекање да нешто падне с неба као и став да је држава одговорна за све.

Зато је Вучић рекао да је веома важна промена и у прилог томе је навео реформе које се тичу фискалне консолидације и сређивања јавних финансија.

"Успели смо да претворимо економски пут у пут раста и сви заједно можемо да будемо једна нова снага. Сви ми верујемо да припадамо Европи и верујемо да би требало да припадамо ЕУ", рекао је Вучић.

Када је реч о проблему миграната, премијер Србије је рекао да су земље Западног Балкана спремне да преузму терет на себе и да то решавају на озбиљан и одговоран начин, као и до сада.

"Спреми смо да чујемо шта ће бити наши задаци у будућности и спремни смо да их испунимо", рекао је Вучић.

Подвукао је да се на ЕУ не гледа као на аутомат за подизање новца, већ као на организацију која се састоји из разних институција и вредности.

"Због тога не инсистирамо само на новчаној подршци, већ на политичкој подршци и због тога смо дубоко захвални на томе", рекао је Вучић.

Фајман: Неопходно спасити људске животе 

Аустријски канцелар Вернер Фајман каже да трагедија 50 миграната у Аустрији још једном показује колико је неопходно да се спасавају људски животи и да се бори против кријумчарења.

"Морамо да преузмемо одговорност за људе који беже од рата", навео је Фајман на конференцији за медије.

Истакао је да је питање избеглица и азила имало посебну улогу на скупу.

Фајман је поручио да је битно заједништво у питањима азила. Како је навео, потребни су заједнички предлози и фер расподела изазова. Истакао је и потребу борбе против криминалитета, како кријумчари кроз заједничку сарадњу не би били јачи од држава, а данашњи скуп у Бечу је битан допринос томe.

Аустријски канцелар је објаснио и да све проблеме није могућe решити одједном, и да је потребно више скупова и конференција о мигрантима.

Објаснио је да постоје конкретни пројекти који су договорени приликом припреме самита.

Пројекти су у вези са инвестирањем у привреду, саобраћај, енергетику, а како је рекао Фајман, све то се односи на ствари неопходне за одржив развој, правну државу, борбу против корупције.

Могерини: Требају нам добре вести 

Висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини рекла је да се нада да ће Беч и у будућносту бити домаћин многих преговора.

"Очајнички нам требају добре вести", рекла је Могеринијева и нагласила да су у Бриселу потписана четири тешка споразума између Београда и Приштине.

"Лидери су били храбри, потписана су четири тешка споразума. Отворили смо пут у будућност и поставили пример каква је сарадња потребна у региону", навела је Могеринијева и нагласила да су сви учесници одали признање двема странама за споразуме.

Висока представница је истакла да када имамо добре вести треба их нагласити, јер то отвара пут за даље.

Према њеним речима, конференција у Бечу помаже земљама Западног Балкана у евроинтеграцијама.

"Потребни су нам конкретни резултати, а главна одговорност је на лидерима. Имамо генерацију лидера који су веома посвећени и храбри", каже Могеринијева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи