Мишчевић: До краја године план за спровођење права мањина

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да акциони план за спровођење права националних мањина, који је део акционог плана за поглавље 23, мора бити донет до краја 2015. године.

"Први нацрти треба да буду што пре готови, како бисмо имали довољно времена да их исправљамо и даље радимо на њима. Нудим сваку помоћ експерата Европске уније до којих ми можемо да дођемо", рекла је Тања Мишчевић на састанку радне групе за израду тог документа у Палати Србија, преноси Бета.

Помоћник министра правде и председавајући радне групе Чедомир Бацковић казао је да се најважнији предлози за израду плана односе на области обрзовања, запошљавања, здравства, културних права и медија.

Према његовим речима, главна особина акционог плана биће спроводљивост, а наслањаће се на европску праксу и стандарде.

Потредседник Бошњачког националног већа Есад Џуџо је рекао да се акциони план заснива на Оквирној конвенцији Савета Европе, Европској повељи о регионалним и мањинским језицима, ставовима и препорукама заштитника грађана и поверенице за заштиту равноправности.

"Бошњачка мањина, коју ја представљам, још увек има проблема са афирмацијом свог идентитета у области школства. Министарство просвете онемогућава наставу на матерњем језику у општинама Пријепоље, Прибој и Нова Варош", казао је Џуџо, додајући да то није његово мишљење већ став заштитника грађана и поверенице за равноправност.

Есад Џуџо је истакао да БНВ жели да буде партнер држави, јер су задовољни припадници националних мањина "кључни фактор стабилности сваке државе, па и Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи