Читај ми!

Вучић: Повећање плата и пензија неће бити симболично

На годишњицу усвајања Закона о раду, премијер Србије Александар Вучић сумира постигнуте резултате. Најављује повећање плата за 360.000 људи у јавном сектору – за просветаре, здравствене раднике, полицајце, војнике и социјалне раднике. Биће повећане и пензије, и то не само онима којима су биле смањене, рекао је премијер.

Премијер Александар Вучић најавио је на конференцији за медије да повећање пензија и плата у јавном сектору неће бити симболично, али ће, због очувања фискалне равнотеже, бити у мањем проценту од оног који фискални простор "дозвољава".

Према његовим речима, Влада је, на основу тешких реформи које је покренула пре годину дана, дошла у ситуацију да у августу крене у званичне разговоре о повећању пензија и дела плата у јавном сектору, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да ће повећање обухватити око 360.000 просветара, здравствених радника, војника и полицајаца, и социјалних радника.

Повећање плата уследиће и за оних 19,4 одсто чија примања нису ни била смањивана мерама Владе, као и за све пензионере, укључујући и оне чије пензије нису смањиване. И у 2016. ће, најављује, бити повећања плата и пензија.

Намера је, подвукао је премијер, да се свим пензионерима до краја године повећају пензије, и додао да ће 70 одсто имати значајно увећање, и да ће се то догодити без рушења споразума са ММФ-ом.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да у укупној суми повећање неће бити веће од смањења које је било.

Према његовим речима, 70 одсто пензионера имаће значајно увећање пензија, односно нешто веће, а 30 одсто нешто мање губитке у односу на раније.

Свима ће, како је подвукао, бити повећане панзије пре краја године.

"Предстоје нам преговори са ММФ-ом. Повећање ће се догодити а да не рушимо споразум са ММФ-ом. Више желим да штедимо него они. Наша је брига да водимо рачуна о нашем државном новчанику", истакао је Вучић.

Тражиће мање повећање од онога које би ММФ дозволио. "Неће бити тако симболично, али свакако мање од онога што би ММФ дозволио, јер преузимам улогу 'лошег момка'. Ја сам већи ММФ од ММФ-а", нагласио је премијер.

Не жели, истиче, политичке поене, а о изборима не размишља. "Нити ће их бити нити су потребни", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је почаствован похвалама добијеним из Немачке и северних протестантских земаља за реформе које је предузела Србија, а које показују резултате.

Дефицит буџета 2,87 одсто до краја године

Вучић је истакао да ће дефицит републичког буџета бити на нивоу 2,87 одсто БДП-а до краја године.

"Ако би све ишло по плану, а у сваком месецу имамо бољи резултат од пројекције коју смо зацртали са ММФ-ом, дефицит републичког буџета би био на нивоу 2,87 одсто БДП-а до краја године", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је на данашњи дан дефицит у буџету 25 милијарди динара, што је у складу са планом који је Србија постигла са ММФ-ом, чак и бољи резултат од планираног.

"То је испод 'мастрихта', то је изванредан резултат и ми верујемо да може да буде и бољи", рекао је Вучић.

Навео је да Србија има примарни суфицит у сваком месецу, као и да је у јулу остварила мали суфицит.

Премијер је истакао и да је привредни опоравак озбиљно убрзан током другог квартала и рекао да ће Србија у овој години остварити раст БДП-а између 0,5 и један одсто. Рекао је да у овој години очекује раст привредне активности између 0,5 и један одсто БДП-а.

"То је баш онако како сам говорио пре непуних годину дана, када су ми се сви смејали", приметио је премијер.

Вучић је рекао да је у првој половини године продато 344,2 милиона паклица цигарета више него у истом периоду прошле године, иако је број пушача смањен, што говори да је Влада направила озбиљне помаке у борби против сиве економије.

Он је рекао да је то 17,5 одсто продатих паклица више него у истом периоду 2014. године. "То говори о озбиљности државе, о њеном неупоредиво одговорнијем приступу у борби против шверца и корупције. То је један детаљ на који грађани Србије могу да буду и те како поносни", поручио је Вучић.

Премијер је истакао да Влада Србије не размишља о формирању банке која би акумулирала ненаплативе кредите и на тај начин растеретила билансе банака, јер би то било много скупо, већ да трага за повољнијим решењима.

Упитан каква је улога инвестиционих фондова ККР и "Голдмана Сакса" у тражењу решења за лоше зајмове, одговорио је да се са њима разговара и тражи најбоље решење, али да никакав споразум о томе није закључен.

Неће се праштати дугови јавних предузећа

Вучић је да напоменуо да убудуће јавним предузећима неће бити праштани дугови, односно померани рокови за плаћање. Рекао је да је раније "пресипано из шупљег у празно и није било здравог посла", а да ће убудуће бити чисти рачуни и када су јавна предузећа у питању.

"Србијагас" први пут не дугује "Гаспрому" ни динара за текуће испоручене количине гаса од почетка грејне сезоне 2014/2015. године, поручио је премијер.

"Никада нам се овако нешто није догодило", рекао је Вучић и додао да се 60 милиона евра ранијих обавеза неће плаћати из буџета Владе, већ ће то "Србијагас" решити са својим дужницима.

Вучић је рекао да је постигнут договор са највећим јавним и приватним предузећима да плаћају електричну енергију, наводећи да је са "Српском фабриком стакла" договорено да у два наврата плати рачуне закључно са 31. августом.

Према његовим речима, до сада нису контролисана плаћања јавних према јавним предузећима, а од данас ће постојати и та контрола.

"За 60 дана Железнице ће морати да плате своје рачуне ЕПС-у, ЕПС према Железници чиме улазимо у неупоредиво здравији систем", рекао је Вучић.

Аеродром и "Ер Србија" као државне фирме у 2015. бележе приходе седам пута веће него претходне године, додао је.

Вучић је рекао и да ће Србија први пут у историји три месеца раније на неким деоницама завршити Коридор 10, тако да ће се ка Македонији и Бугарској путовати ауто-путем.

Следи градња деонице пута Обреновац–Сурчин и обилазница око Београда за које ће уговори бити потписани у септембру, као и отварање радова на прузи Београд–Будимпешта, навео је Вучић.

Закон који диже прашину

Вучић је рекао да је данас формирао радну групу са министром Николом Селаковићем на челу која ће припремити закон о пореклу имовине, чији ће рад лично надзирати.

Прецизирао је да је циљ тог закона да сви пријаве имовину, и да се држави плати порез. "То је закон који је подигао највише прашине, чак и у Влади", приметио је Вучић.

Према његовим речима, не може неко да има 40 станова, некретнина, а да пријави да прима само плату од 120.000 динара.

"Кад одете у кафану, тражите рачун. Људи, ми од тога правимо путеве, болнице, школе, вртиће... Кад смо пре неко вече контролисали девет сплавова, свуда је било непријављених радника, али зато има тамо неких 'поршеа', 'карера'. Сви су имали дупло књиговодство... Људи, то су државне паре...", рекао је премијер.

Такође је указао и на проблем да се у приватном сектору преко рачуна исплаћују скромне плате, а "ресто" се даје на црно, те да то такође више неће моћи.

"Не може више да се исисавају крв и паре од државе", додао је премијер.

"Бићемо земља са највећом дужином ауто-путева у региону"

Премијер је уверен да ће Србија, када буде завршила пројекте који су у плану, бити земља са највећом дужином ауто-путева у региону.

"Градимо огроман број километара ауто-путева. Само на Коридору 10 градимо 85 и 80 километара, уз даљих 138 километара на другом месту. То је 300 километара које треба да добијемо у наредне две године", нагласио је Вучић.

Рекао је да за преостале пројекте за које треба да се потпишу уговори још није договорен модел, и да ће се видети да ли ће се у посао ући са Кинезима или Азербејџанцима.

Према његовим речима, разговори су у завршној фази. Премијер је истакао да је потребно да се пожури са преосталим деоницама, јер је деоница Уб–Лајковац, 12,5 километара, завршена пре рока.

Ускоро, рекао је премијер, биће завршена најтежа деоница Љиг–Прељина, а треба да се споје Љиг и Лајковац.

Указао је да недостаје деоница Уб–Обреновац, што је већ потписано, а остаје да се потпише и уговор у вези са најважнијом деоницом, Сурчин–Обреновац.

"Тиме измештамо из Београда комплетан саобраћај на 'ибарски ауто-пут'. Постајемо земља са процентуално највећом дужином ауто-путева у региону у односу на величину територије", рекао је Вучић.

Уверен је да ће Србија, по дужини ауто-путева, бити чак и испред Хрватске.

Очекује се додатан прилив страних туриста

Рекао је да је у првих пет месеци укупан број долазака туриста износио 894.630, што је раст од 13,8 одсто у односу на исти период прошле године. Од тога било је 514.000 домаћих туриста који су учествовали са 57,5 одсто, а страних 380.552, што је раст од 12,6 одсто.

Остварено је, према његовим речима, 2.405.597 милиона ноћења, што је раст од 8,4 одсто.

Просечан боравак туриста у Србији износио је 2,68 дана – домаћих 3,05 дана, а страних 2,18 дана.

"Очекујемо у наредном периоду додатни прилив иностраних туриста и гостију из региона. Предузимамо кораке који би омогућили да велики број туриста из западне Европе, исламских земаља и Руске Федерације, нађу прилику да свој одмор и посао проведу у Србији", истакао је Вучић.

Премијер је објаснио да је међу онима који су се пријавили за ваучере 78 одсто пензионера, 14 одсто запослених са примањима до 16.000 динара, пет одсто незапослених и један одсто ратних инвалида и прималаца социјалне помоћи.

Најтраженије дестинације су бање, као што су Пролом или Врњачка бања, али и Тара, Копаоник и Дивчибаре.

Највећи број пријава дошао је из четири највећа града у Србији, као и Сремске Митровице.

"Не могу нам забранити сузе за страдале Србе"

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да нико не може да забрани Србији да жали за страдалим и прогнаним Србима у "Олуји", и додао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да Косово не постане члан Унеска.

Вучић је рекао да је дан када се десила "Олуја" за Србе тужан дан и да је реч о највећем етничком чишћењу после Другог светског рата.

Како је рекао, ми ништа не говоримо ни против кога, ни против хрватског народа, нити државе, али дајемо себи за право да жалимо за страдалима и прогнаним Србима.

"Ваљда нико не може да нам забрани да пустимо сузу и запалимо свеће. Шта ће неки други да раде нека раде" рекао је премијер.

Одговарајући на питање о најави администрације у Приштини да Косово постане члан Унеска, рекао је да ће Србија дати све од себе да то спречи, мирним и демократским средствима. "Али, Србија није немоћна као што је била", указао је.

Додао је да ту снагу Србије не би прецењивао, али ни потцењивао и додао да не може да замисли и да би било смешно да Дечани, Бањска, Грачаница буду део неке друге, а не српске баштине. "То би било трагикомично" додао је.

Рекао је и да је са председником Томиславом Николићем разговарао и разговара о платформи за Косово и Метохију коју је председник Републике предложио.

"Ми смо разговарали и разговараћемо и убудуће, чекамо завршетак бриселских разговора, па ћемо наставити", рекао је Вучић.

Додао је и да је требало да иде данас у Параћин, где ће председник Николић са супругом Драгицом, председницом Управног одбора Фондације "Драгица Николић" присуствовати свечаности поводом отварања обновљеног породилишта. Како је рекао, честита на енергији да се ураде такве ствари. У Параћину је, каже, велика ствар урађена, као и раније у Крагујевцу.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи