Читај ми!

Како спречити чланство Косова у Унеску

Заједно са најавом кандидатуре Косова у Унеску, отворено је и неколико нових тема. Да ли је чланство у Унeску пречица Косову за Уједињене нације, или је реч о покушају да се створи нови културни идентитет? Политички потези из Београда треба да увере земље чланице да би одлука о пријему Косова била погрешна. Чланство Косова у Унеску није могуће без подршке косовских Срба у парламенту, истиче бивша посланица у косовској скупштини Рада Трајковић.

Они који су рушили, сада би да штите. Познаваоци прилика тврде да штета начињена културним добрима на Косову и Метохији, не треба да буде награђена улазницом у Унеско.

Новинар из Приштине Живојин Ракочевић сматра ће бити врло неповољно уколико Београд не подвуче црту. Пријем Косова у Унеско био би тежак пораз, оцењује Ракочевић.

Да до таквог сценарија не дође, шанса Србије је и да земље које су признале независност Косова али нису успоставиле дипломатске односе, мотивише да се уздрже од гласања.

"Циљ нашег залагања би морао да буде да оне државе које су у суштини веома резервисане, против пријема Косова или чак нерасположене, уместо да одаберу комотно уздржавање при гласању, одлуче да буду против", истиче амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

У Приштини, међутим, верују да ће имати потребну већину за препоруку извршном савету, а затим и на генералној конференцији у новембру. И математика је на њиховој страни. Од 58 чланица савета, 33 су признале независност Косова.

Петрит Селими, заменик косовског министра спољних послова, наводи да је Приштина одржала више од 160 састанака са различитим делегацијама. "Иако ће бити тешка битка, знајући да је моћ српске пропаганде прилично јака, верујемо да су аргументи Косова да не будемо изоловани у домену образовања, културе, науке – веома јаки и хумани", сматра Селими.

Уколико би Косово, одлуком већине, било примљено у Унеско, такав потез би морао да буде ратификован и у парламенту. Бивша посланица у Скупштини Косова Рада Трајковић верује да Косово не може да постигне чланство легалним путем чак ни према свом Уставу без гласова српских посланика. Подсећа и да, према Ахтисаријевом плану, Приштина не може без сагласности Српске православне цркве да предузима било какве потезе који се односе на српско верско и историјско наслеђе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи