Читај ми!

Дачић: Србија за сузбијање терористичких претњи

Србија је спремна да у координацији са партнерима широм света допринесе сузбијању теористичких претњи и феномена страних терористичких бораца на националном, регионалном, европском и глобалном плану, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић учествује на састанку Комитета Савета безбедности УН за борбу против тероризма и заустављање протока страних бораца, који се одржава у Мадриду, преноси Танјуг.

"Србија је чврсто опредељена да одговори савременим безбедносним изазовима међу којима борба против тероризма и свих видова екстремизма и радикализма представља наш циљ од приоритетног значаја", рекао је Дачић.

Како је указао, Србија је свесна да комплексност феномена тероризма, екстремизма и сваке врсте радикализма захтева координирано деловање на ширем међународном плану и бављење свим њиховим аспектима у циљу свеобухватног одговора, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је нагласио да се Србија налази у специфичном окружењу, у којем постоје јаки центри преко којих се афирмише агресивна идеологија Исламске државе, укључујући врбовање и слање страних терористичких бораца на кризна жаришта.

"Посебан изазов је територија аутономне покрајине Косово и Метохија, на којој је феномен страних терористичких бораца изражен у великој мери", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао да су српске власти, како би ојачале своје капацитете за спречавање токова страних терористичких бораца и активније допринеле овој заједничкој борби, водећи рачуна и о обавезама у процесу придруживања ЕУ, предузеле бројне мере на стратешко-политичком, нормативном, институционалном и оперативном плану.

"Предузимају се појачане мере на оперативном плану, које, између осталог, имају за циљ подизање безбедности спољних граница и отежавање уласка страних терористичких бораца или њихов транзит преко Србије, праћење и онемогућавање путовања у конфликтна подручја, као и стварање услова за успостављање база података ради онемогућавања кретања и ефикаснијег надзора", прецизирао је Дачић.

Истакао је да Србија као председавајућа ОЕБС-у ставља значајан акценат на имплементацију Декларације о улози ОЕБС-а у борби против феномена страних терористичких бораца у контексту спровођења резолуција СБ УН 2170 и 2178, као и да је недавно организовала Конференцију ОЕБС-а у Бечу на тему борбе против подстицања и регрутовања страних терористичких бораца.

Нагласио је да ће Србији бити изузетна част да поново буде домаћин представницима Комитета за борбу против тероризма Савета безбедности Уједињених нација.

"Остајемо чврсто опредељени за борбу против тероризма и феномена страних терористичких бораца, и на том плану посебну пажњу придајемо институцијама из система УН као неоспорног лидера у светским оквирима и на овом плану", закључио је шеф српске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи