Читај ми!

Посланици о просветним законима

Посланици расправљају о просветним законима. Скупштина Србије разматрала предлоге закона о превозу терета и путника у друмском саобраћају.

22.00 - Завршена расправа у Скупштини Србије. 

17. 00 -  Факултети ће сами одређивати број испитних рокова, рекао је министар Вербић.

15.30 -  Образлажући у Скупштини Србије Предлог закона о уџбеницима министар Срђан Вербић изјавио је да ће нови закон омогућити квалитетније и јефтиније уџбенике. 

15.00 - Скупштина Србије завршила начелну расправу о два предлога закона о превозу путника и терета у друмском саобраћају.

14.15 - Посланици похвално о законима о друмском саобраћају.

11.30 - Министарка Зорана Михајловић образлаже предложене законе о друмском саобраћају. 

10.05 - Посланичким питањима настављена седница скупштине.

Министар просвете Србије Срђан Вербић изјавио је да ће нови закон о уџбеницима омогућити квалитетније и јефтиније уџбенике.

"Желимо да направимо много бољи план уџбеника, где би се елиминисали сви они наслови за које надлежна комисија процени да се не користе у школи или да се не користе на прави начин", рекао је Вербић у Скупштини Србније, у начелној расправи о просветним законима, преноси Фонет.

Вербић је објаснио да је предвиђено да за један предмет не може бити више од шест верзија уџбеника у једном разреду који ће се мењати на четири године.

"Нико не жели да сваке године купује нове уџбенике", истакао је Вербић и оценио да закон из 2009. није успео да обезбеди квалитетан уџбеник за ученике свих средњих школа, међу којима и припаднике националних мањина.

Говорећи о предлогу измена Закона о високом образовања, Вербић је казао да се њиме потврђује оно што је већ договорено са студентима, а то је 48 бодова за упис у наредну годину, уместо досадашњих 60.

Уз то, "Законом се више не дефинише број рокова, већ је остављено високошколским установама да о томе одлучују", рекао је Вербић.

Изменама закона о високом образовању, Вербић каже да се утврђује граница за завршну годину када студенти могу да рачунају на апсолвентски стаж.  Изменама тог закона предвиђено је да студенти уписани у прву годину основних студија школске 2006/2007. па све до школске 2012/2013. године задржавају право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија.  

На дневном реду су и измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, којима се усаглашава одлазак у пензију просветних радника у складу са Законом о раду.

На основу измена они ће моћи да бирају да ли ће у пензију са 40 година радног стажа или са навршених 65 година живота. По важећем закону просветни радници су одлазили у пензију са навршених 40 година радног стажа.

Министар је рекао да Закон о основама система образовања и васпитања треба ускладити са Законом о раду пре 1. спетембра како би просветним радницима било омогућено оно што им дозвољава Закон о раду.

Посланици о друмском саобраћају

Укупан приход од друмског превоза у Србији износи 150 милиона евра на годишњем нивоу, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић наводећи да ће нови закони о превозу у друмском саобраћају омогућити још бољу конкуренцију транспортних предузећа и заштиту путника.

Образлажући у Скупштини Србије предожене законе о превозу терета у друмском саобраћају и о превозу путника у друмском саобраћају, Михајловићева је рекла да Србија губи више од 100 милиона евра због сиве економије у друмском превозу.

"Желимо пре свега да заштимо и путнике који се превозе и терет који се превози и желимо да све оно што је у нелегалним токовима, а јесте пуно, јер преко 100 милиона евра Србија губи због сиве економије у друмском превозум, уведемо у легалне токове", каже Михајловићева, која је и потпредседница владе.

Како је навела, оба предожена закона су усклађена са директивама ЕУ, а била су у јавној расправи која је одржана у готово свим већим градовима.

"Сва удружења превозника имала су са нама доста састанака, само у овој години пет састанака са мном", рекла је министарка и додала да су све њихове сугестије, које су могле да буду уврштене у закон и постале део закона.

Михајловићева је навела да верује да ће предожени закони допринети ефикасној транспортној привреди у Србији и омогућити још веће приходе превозницима, самим тим и држави, кроз плаћање свих обавеза које они морају да плате.

Посланици похвално о законима о друмском саобраћају

Већина посланика похвалила је предложене законе којима се регулише друмски саобраћај, нагласивши да ће омогућити квалитетнији и сигурнији превоз путника и робе, док су поједини посланици опозиције замерили да су закони непрецизни и да се дају превелика овлашћења Привредној комори Србије (ПКС), преноси Бета.

Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Александар Сенић изјавио је да је та странка поднела око 30 амандмана, за које очекује да ће исправити "непрецизности одредаба које угрожавају пословање".

Он је замерио да се превозницима тражи превише документације, међу којима је и фотокопија уговора за закуп преведена на енглески, француски и немачки.

"Али оно што највише спорно, зашто се одређене надлежности пребацују Привредној комори Србије, јер је предвиђено да ПКС прописује опште услове пословања аутобуских стајалишта, да регулише ред вожње и међуградски превоз и међумесни даљинар. За нас је то недопустиво, то би требало да ради министарство", рекао је Сенић.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић одговорила је да је ПКС одувек радила усклађивање реда вожње и да је некада то чинили чак и за међународни превоз, те да то није ништа ново.

Говорећи о старости возила, она је казала да не треба повећавати старосну границу, јер ће сва возила морати да пређу технички преглед. Додала је и да технички преглед неће проћи 23 одсто возила и да ће се она искључити из саобраћаја.

Посланици опозиционе ДС и Нове странке, похвалили су све који су радили на изради ова два закона и затражили да се што пре донесу неопхонда подзаконска акта.

"Честитам на овим законима, то је права реткост и ја то као посланик који се критички односи према свему смем да кажем", рекао је посланик Нове странке Владимир Павићевић и додао да је та посланичка група поднела 19 амандмана, од којих се 17 односе на усклађивње са правописом и граматиком.

Посланица СНС-а Ивана Стојиљковић истакла је да ће закони смањити сиву економију, јер ће онемогућити пословање без лиценци и дозвола, чиме ће се повећати квалитет услуга.

На дневном реду седнице је и Предлог закона о уџбеницима, као и измене закона о високом образовању и о основама система образовања.

Посланици су јуче, када је почела нова ванредна седница, размотрили девет закона, међу којима и Предлог закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи