Читај ми!

Јоксимовићeва: Србија подржава суседе, али неће у НАТО

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је у Будви да Србија подржава земље региона на њиховом путу ка чланству у НАТО-у, али да она сама не намерава да се прикључи Алијанси.

Питање чланства у НАТО-у је унутрашње питање сваке земље, истиче Јадранка Јоксимовић и додаје да је став Србије јасан.

"Имамо бројна документа о сарадњи са Атлантским савезом, али чланство није тема", рекла је Јоксимовићева у интервјуу италијанској агенцији Нова у Будви, где учествује на безбедносном форуму, преноси Бета.

"Документи попут Индивидуалног акционог плана партнерства показују да желимо да будемо део безбедносних структура, онако како ми то можемо. То што Србија не жели да уђе у НАТО, неће бити препрека Београду за чланство у ЕУ", рекла је српска министарка и поновила да је Београд одлучан у процесу европских интеграција и да очекује отварање првих преговарачких поглавља до краја године.

Рекла је да питање безбедности, што је главна тема форума у Будви, јесте питање за које је Србија веома заинтересована.

"Западни Балкан је у прошлости био поприште сукоба. Србија је данас од проблема постала део решења. Наше председавање ОЕБС-у ове године у великој мери доприноси балансираном приступу изазовима, не само у односу на регионалну, него и на целокупну европску безбедност. Наша жеља је да сарађујемо са свим суседима", рекла је Јоксимовићева.

Говорећи о могућем отварању првих преговарачких поглавља до краја године, министарка је рекла да Београд очекује позитивну одлуку.

"Србија очекује позитиван сигнал уз Брисела до краја године. Морају се узети у обзир и политички елементи попут оних који се односе на Бриселски споразум. Надам се да ће следећи месец бити важан, јер ће бити настављен политички дијалог и очекујем да ће бити постигнут напредак", рекла је Јадранка Јоксимовић за италијанску агенцију Нова.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи