Читај ми!

Мантер: Успех Србије је успех и Америке

Председник Института Исток-Запад, са седиштем у Њујорку, и некадашњи амерички амбасадор у нашој земљи Камерон Мантер оцењује да је премијер Србије Александар Вучић у Вашингтону добио најбољи могући савет - даље економске реформе, чији резултат ће бити јака Србија као партнер америчког пословног света.

Камерон Мантер је, у интервјуу за Танјуг, рекао да је успех Србије и успех Америке.

"Надам се да је америчка страна изашла са поруком да је успех Србије и успех Америке: да су екононске реформе које се спроводе у Србији, а које омогућавају инвестиције и трговину, добре за српски народ, али и да отварају могућност глобалним пословним партнерима да учествују у развоју Србије", рекао је Мантер.

Према његовим речима, премијер Србије је током посете САД добио најбољи могући савет.

"Сви желе да виде економске реформе, које ће водити јакој Србији, која је партнер америчког пословног света", рекао је некадашњи амабасдор САД у Београду.

Додао је да је председник Владе Србије, на основу онога што је чуо, имао добру посету Вашингтону.

На питање који је њен главни резултат и како ће разговори које је Вучић водио утицати даље на билатералне односе Србије и САД, те на пут Србије у ЕУ, Мантер је одговорио:

"Гледано из америчке перспективе, добро је било подсетити се питања којима треба да се позабавимо: и то не само оних економских, која се тичу Србије и региона, већ и напретка начињеног по питању будућности Косова, али и упозоравајућих сигнала да треба више обратити пажњу на Босну".

Значајан став лидера као што је Вучић 

Мантер је истакао да је, због тренутних тешкоћа у односима између Русије и Запада, важно да лидери као што је Вучић поделе ставове са америчким пријатељима.

"Вучић се овде доживљава као неко ко је посвећен интеграцији у ЕУ, а истовремено као неко ко је упознат са оним што брине Русију ", истиче Мантер.

Упитан да упореди Србију данас са оном из доба када је он био амбасадор у Београду, Мантер наглашава да је Србија 2015. посвећена будућности у Европи.

"Када сам дошао у Србију 2007. постављало се питање: Да ли ће се Србија окренути будућности, или прошлости? Да ли ће наставити да живи у траумама разрушене Југославије или ће изградити бољи живот за своје грађане", приметио је Мантер.

Данас, 2015. Србија је, како каже, посвећена будућности у Европи, чланству у ЕУ.

"Што се тиче Европе, то није питање 'да ли', већ 'када' и, што је најважније, 'како'", додао је Мантер.

Под тим "како" Мантер подразумева питање да ли Србија може да спроведе неопходне рефоре како би заслужила место у ЕУ, да ли може да "отвори" своју економију, да изгради поверење јавности у правосудни систем, да осигура слободу медија и да институционализује добре односе са суседима.

"То су права питања и ја верујем да Срби желе да на њих одговоре", закључио је Камерон Мантер.

Мантер је од 2007. до 2009. био на дужности амбасадора у Србији, а потом је обављао исту дужност у Пакистану. Из дипломатске службе повукао се 2012. године.

Бавио се међународним односима на калифорнијском Помона колеџу, а затим и консалтингом за међународне компаније, међу којима је и "Јунајтед груп" на Балкану као тадашњи власник Телевизије Н1.

Сада је председник и извршни директор Института Исток-Запад у Њујорку, а дужност ће званично почети да обавља 1. августа. Институт је независна невладина организација, која се бави промовисањем дијалога у регионима у свету који су оптерећени тешким проблемима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи