Први састанак Тима за промену политичког система

У Скупштини Србије одржан је први састанак Тима за промену политичког система. У раду тог тела учествују представници свих посланичких група, а договор је да се крене од решавања лакших проблема, око којих постоји консензус. Потом ће се ићи на крупна политичка питања, што ће резултирати променом Устава.

После девет година живота актуелног највишег акта државе, први пут за столом и званично -представници свих посланичких група и отворено о Уставу. Предуслов за смањење броја посланика, промену изборног система, избор судија јесте добар дијалог, који није недостајао на првом састанку.

"Волео бих да у наредном периоду радимо са ампутираном политичком сујетом, да избегнемо култ неговања политичких различитости и да трагамо за тачкама спајања", каже председник Тима за измену политичког система Зоран Бабић.

Добродошле су европске тековине, идеје сваког заинтересованог грађанина, а посебно домаћих стручњака, цивилног сектора, представника Српске академије наука и уметности.

"Учествоваћемо уколико се заиста иде у правцу промене политичког система, у смислу персонализације изборног система, да грађани знају за кога ће да гласају, ми смо неки документ направили ", каже Јанко Веселиновић иу СДС-а.

Бојан Костреш из ЛСВ -а нада се даће ова радна група имати разумевања за Војводину и њену аутономију и да ће се радна група и о томе изјаснити.

"Треба да одредимо план рада, колико састанака ћемо имати. Шта хоћемо нпр. до 31 јула или до 31. децембра да урадимо", каже Гордана Чомић из ДС-а.

За почетак, процедуралне одлуке, једногласно су усвојене, а владајућа већина очекује брза решења, али без рокова.

Дијана Вукомановић из СПС-а сматра да не треба превише да се споре и да је битно да су се се окупили.

"То је већ велики политички замајац, зато што политички систем мора да се прилагођава да бисмо ухватили темпо са европским интеграцијама", наводи Вукомановићева.

Представници посланичких група већ су себи задали први задатак. На следећем састанку, који ће бити одржан за десетак дана биће предложено који закони треба да се мењају.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи