Читај ми!

Београд је седиште космополитског духа

У београдском Центру "Сава" је, поздравним говором градоначелника Београда Синише Малог, почео Самит градоначелника градова централне и југоисточне Европе. Премијер Александар Вучић рекао је да је поносан што је Београд не само главни град Србије већ што је седиште космополитског духа на простору Западног Балкана.

Премијер је на Самиту градоначелника градова централне и југоисточне Европе поручио да Србија јесте добро место где се спроводе тешке реформе и да постоје већ добре прогнозе за следећу годину.

Вучић каже да је поносан што је Београд не само главни град Србије већ што је седиште космополитског духа на простору Западног Балкана. 

Србија је, према његовим речима, добро место. Вучић је указао да Србија проводи тешке економске реформе и додао да су за идућу годину већ добре прогнозе.

Такође је указао да неке међународне финансијске институције почињу да мењају прогнозе за Србију за текућу годину. Градоначелницима и представницима главних градова централне и југоисточне Европе премијер је поручио да су Београд и Србија спремни да од њих науче нешто, да чују искуства других градова.

"Све што изговорите пажљиво ћемо читати и проучити", подвукао је премијер истакавши да је овај Самит добар да се научи, на пример, како Варшава доноси програме за енергетску ефикасност, како у Скопљу функционише управа, а како је Загреб постао зелена престоница.

Истовремено је најавио и да ће учесници из Србије представити неке своје пројекте. Премијер је подвукао да су, у претходним годинама, сви главни градови бивше Југославије видно напредовали.

Градоначелнику Загреба Милану Бандићу рекао је да се главни град Хрватске много променио, што је његова велика заслуга, и додао да је и хрватски гост приметио да је Београд постао много чистији него пре више деценија.

Према његовим речима, Србија ће покуштаи да учи и примењује позитивне ствари других градова, како би тамо достигнути стандарди постали нормални у Београду, али и свим другим нашим градовима.

"Од овако искусних градоначелника, који су променили своје градове и земљу, може да се научи", нагласио је Вучић, додајући да је скуп и добра прилика да се говори о регионалном повезивању и стабилности.

Премијер Србије рекао је да Београд има велике пројекте, наде и очекивања и да многи градови, предузећа и компаније из земаља учесница скупа могу да помогну.

С тим у вези је казао да је јуче са "Сименсом" разговарао о њиховом интересу за "Београд на води".

Премијер је подвукао да је важно да учимо једни од других и посећујемо једне друге, додајући да зна колико се и он лично мењао кроз оно што је сазнавао током времена.

Градоначелник Загреба Милан Бандић изјавио је да је у Београду видео "европски штих" и позитивне промене, додајући да ће земље у овом делу Европе морати да науче да се радују и туђим успесима.

"Београд је умивен, свеж, углачан, испеглан, као млада пред удају и то је позитивно, то се памти, то ме весели", рекао је Бандић на Самиту.

Такав дух, рекао је градоначелник Загреба, ништа не кошта и зависи од првих људи који знају или не знају да организују посао и да, са истим новце или чак мање новца, одраде велики посао.

"На томе честитам градоначелнику Београда Синиши Малом и свим колегама", рекао је Бандић, додајући да кроз 15 година искуства у Загребу има осећај и зна да препозна шта је добро.

Мали: Умрежавање главних градова све важније

На отварању Самита, градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да директно умрежавање главних градова постаје све важније у комуникацији, сарадњи и економском повезивању земаља, као и да су велики пројекти покретачи градова, држава и читавих региона, што се очекује и од "Београда на води".

"Државе централне и југоисточне Европе треба да омогуће погодан амбијент за реализацију нових великих пројеката. Радујемо се могућности да чујемо конкретне примере на који начин су градови развијали или развијају велике инфраструктурне пројекте", рекао је Мали.

Пожелео је добродошлицу свима у Београд, који, како је рекао, у априлу има посебну атмосферу.

"Драго ми је што је Београд баш у априлу домаћин Самита престоница који окупља представнике главних градова земаља централне и југоисточне Европе", рекао је Мали и додао да се после више година, са Кинеско-српским самитом и данашњим самитом престоница Београд враћа на европску и светску мапу организатора и домаћина великих скупова.

Како је додао, чланство у ЕУ је стратешки циљ Србије који подразумева нови квалитет у сарадњи са суседима, а границе међу државама се губе и директно умрежавање престоница постаје све важније у комуникацији, сарадњи и економском повезивању земаља.

"Велика је ствар изградити поверење, а то што су се делегације главних градова одазвале нашем позиву у оволиком броју говори у прилог томе", подвукао је Мали.

Према његовим речима, таква посвећеност регионалној сарадњи и заједничком напретку омогућава изградњу чврстих веза и стварање већег утицаја на глобалном ниову за добробит грађана.

Захвалио је представницима свих компанија на Самиту и додао да је та сарадња са приватним инвеститорима, домаћим и страним компанијама, високо на листи приоритета Града Београда и да омогућвава реализацију пројеката којима се унапређује живот у сложеним економским условима.

Мали је изразио наду да ће слична окупљања постати традиција и да ће Самит престоница постати незаобилазан догађај, чији ће домаћини бити и други градови Европе. У том контексту, он је навео да је градоначелник Загреба Милан Бандић предложио да Загреб буде наредни домаћин Самита престоница.

Градоначелник Београда истакао је и значај сарадње са цивилним друштвом, а захвалио је и НАЛЕД-у са којим, како је рекао, Град Београд и Влада Србије имају добар партнерски однос.

Градоначелници који учествују на Самиту градоначелника престоница земаља централне и југоисточне Европе у Београду истакли су неопходност међусобне сарадње, и реализације заједничких инфраструктурних, економских, културних и осталих пројеката. 

Самит добра прилика за размену искустава

Потпредседница Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић рекла је да ће борба против сиве економије, јавно-приватна партнерстава, увођење електронске грађевинске дозволе, бити у наредном периоду фокус Националне алијансе за локални економски развој у сарадњи са државом. Она је рекла да се нада да ће до краја године наћи најбоље моделе.

"Данашњи самит је добра прилика и за размену искуства. Надамо се да ћемо научити о примерима јавно-приватних партнерстава из других градова", рекла је Брнабићева.

Електронска грађевинска дозвола ће, како је додала, бити кључна за привлачење инвестиција и радимо заједно са надлежним министарством да та дозвола стартује 1. јануара 2016.

У 2015. циљ НАЛЕД-а је, указала је Брнабићева, да помогне у борби против сиве економије, а сада та алијанса ради на националном програму за сузбијање сиве економије.

Учесницима Самита обратила се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је рекла да је Србија посвећена регионалној сарадњи и отворена за заједничке пројекте. Оценила је да боља економска сарадња међу државама може допринети лакшем решавању појединих политичких питања.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи