Меучи: Спремни смо да пружимо помоћ Београду и Приштини

Шеф Еулекса Габријел Меучи у интервјуу за РТС објашњава зашто Оливеру Ивановићу не дозвољавају да се брани са слободе, када ће српске судије и под којим условима почети да раде у судовима на Косову, и зашто извештај о раду Еулекса негира корупцију али проналази многе друге проблеме.

Еулексове судије и тужиоци су независни и доносе одлуке по савести, каже шеф мисије Еулекса Габријел Меучи одговарајући на питање зашто не прихватају гаранције Владе Србије за пуштање Оливера Ивановића из притвора, за разлику од процеса у којима су окривљени Албанци.

"Знам на шта мислите. Има сличних случајева. Могу само да направим поређење. Тај процес је тек почео, саслушан је 21 сведок, остало је још 38. Судија је одлучио да, док се сви не саслушају, нема услова да осумњиченог пусти да се брани са слободе. Има случајева који су отишли даље, сведоци су саслушани, и нема техничких опасности за доказе. У таквим случајевима их обично пусте", каже Меучи у интервјуу за РТС.

Али обично немају ни гаранције владе. 

Разумем, али судија је судија, и он одлучује да ли су гаранције добре. Није на шефу мисије да о томе одлучује.

Конкурс за српске судије на Косову је отворен, Еулекс прикупља пријаве и селектоваће кандидате, али не зна под којим ће условима судије радити и коме ће полагати заклетву.

Ми смо спремни да пружимо помоћ Београду и Приштини у спровођењу договора који постигну. Шта је садржај тог договора, укључујући и услове за судије, то није до нас. Ми смо ту да асистирамо странама. За сада договор није коначан.

Пре десетак дана независни известилац је предао свој извештај о оптужбама за корупцију у Еулексу.

Са олакшањем могу да кажем да извештај показује да су оптужбе за корупцију неосноване. У извештају пише да мисија није радила противзаконито, да није покушавала да спречи објављивање оптужби, да су интерне истраге отворене правовремено. Извештај каже да тужилац који је изнео случај пред медије није био жртва дискриминације.

У извештају се превише често користи реч "неуспех" када се говори о мисији Еулекса.

Извештај је прављен не само због оптужби за корупцију већ и да сагледа ситуацију око имплементације мандата. А мандат нам је да омогућимо да косовске институције изграде правни систем који је потуно независан од политике и других притисака.

И ефикасан?

Жакеов извештај каже да оно што Еулекс треба да уведе не постоји ни у свим земљама чланицама, тако да је мандат врло амбициозан. У извештају заиста пише да је корупција врло присутна.

Не у Еулексу?

Не, наравно, већ на Косову уопште, и да мисија треба да направи неки сет правила према којима ће се управљати у будућности. Мислим да то покушавамо да урадимо и понекад ми се чини да смо попут лекара у болници. Да ли кривите лекаре за, рецимо, епидемију грипа?

Али када већ користите ту метафору, да ли ви лечите вашег пацијента? Јесте ли ефикасни у том послу?

Када се бавите кривичним правом стварно сте као доктор. Видите патолошку страну човека, а не ону нормалну. Доктори би вам рекли да је свет углавном болестан јер они само болесне виде по цео дан.

Јесте ли успешни?

Рекао бих да јесмо, јер видимо напредак свакодневно. Људи нам свакодневно долазе, постављају питања, пријављују оне који крше закон, сведоци су све храбрији. Систем се мења. Имамо много примедби, али су оне све боље аргументоване што значи да су они још спремнији од нас да се боре за боље правосуђе, што даје добру наду. Има напретка и виђамо их свакодневно.

Је ли тај напредак мали или задовољавајући?

Зависи од сектора. Ако посматрамо полицију и то како се она сада односи према људским правима и с колико професионализма решава тешке ситуације, онда је помак огроман. Ако гледамо кривичне процесе, ту има много слабих тачака

Што се тиче оптужби изнесених у извештају Дика Мартија, њима се неће бавити Еулекс већ новоуспостављено правно тело. Али у фиокама Еулекса су многи нерешени случајеви злочина над Србима.

Сви случајеви могу бити поново отворени, и биће поново отворени када се појаве нови докази и нови сведоци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи