Читај ми!

Линта критикује изјаву хрватске председнице о ћирилици

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта осудио је изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да наметање и форсирање ћирилице у Вуковару на натписима јавних установа отвара старе ране Хрватима у том граду који су претрпели страдања.

"Наведеном изјавом хрватска председница позива на кршење Уставног закона о правима националних мањина из 2002. године који гарантује слободну употребу српског језика и ћирилице у Вуковару и још 22 локалне самоуправе где је учешће Србе преко 33 одсто у укупном становништву", навео је Линта, а преноси Танјуг.

Спровођење Уставног закона је део европских обавеза Хрватске, наводи Линта, јер је за отварање преговора о Поглављу 23 Правосуђе и људска права“ јуна 2010. године Влада морала да изради акциони план за спровођење тог документа.

"Поред тога, Грабар Китаровић игнорише чињеницу да до почетка рата у Вуковару није било убистава Хрвата, али јесте Срба и да Хрватска и даље не признаје српске жртве", истиче Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица подсећа хрватску председницу и бившу догогодишњу чланицу ХДЗ-а Грабар Китаровић да је Градско веће Вуковара јула 2009. године донело Статут Града Вуковара којим је уведена слободна употреба српског језика и ћирилице у том граду.

За усвајање наведеног Статута гласали су, додаје он, поред одборника Самосталне демократске српске странке, и одборници Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права.

"Поставља се питање како ХДЗ-у и хрватским бранитељима 2009. и 2010. године није сметала ћирлилица у Вуковару, а почела је да им смета након 01. јула 2013. године када је Хрватска примљена у чланство Европске уније? Одговор је веома јасан. Хрватска демократска заједница никад није одустала од програма етничког чишћења Срба", закључио је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи