Посланици о обавезној вакцинацији

Скупштина Србије завршила је начелни претрес измена Закона о заштити становништва од заразних болести, које предвиђају обавезну вакцинацију.

13.40 - Завршен начелни претрес измена Закона. Седница ће бити настављена сутра. 

12.27 - Лончар: Обавезна вакцинација је ствар здравља нације.

11.36 - Скупштина одбила предлог ДС-а о анкетном одбору за пад хеликоптера.

10.20 - Посланици започели нову седницу посланичким питањима.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је узвајање измена Закона о заšштити становнишšтва од заразних болести, које предвиђају обавезну вакцинацију, ствар здравља деце и нације.

"Ово што данас радимо резултат једногласне подршке Одбора и свих посланика који седе овде. Захваљујем на томе и на разумевању да је ово ствар која нема везе са политиком, овде се ради о здрављу деце и нације", рекао је Лончар у Скупштини Србије.

Напоменуо је да је у земљама ЕУ проценат вакцинисане деце преко 96 одсто, а у Србији 89, за неке вакцине и ниже.

Министар је додао да развијене земље имају механизме којима обезбеђују вакцинисање, а да су неке од њих да невакцинисано дете не може да се упише у вртић и школу, или да у случају болести здравствено осигурање не покрива трошкове лечења.

Лончар је подсетио и да се скупштински Одбор за здравље и породицу три месеца састаје на ту тему, али да ни на једној седници, иако су били позвани, нису присуствовали противници вакцинисања.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, које су предложене од стране 234 посланика, предвиђају обавезну вакцинацију, за коју није потребан писани пристанак пацијента, односно законског заступника детета.

Њима је предвиђено и да прописану евиденцију о извршеној имунизацији врши доктор медицине који обавља имунизацију.

Основни разлог за њихово доношење, како пише у образложењу, јесте обезбеђивање високог нивоа живота и здравља људи, спречавање и сузбијање заразних болести, као и њихово одстрањивање и искорењивање.

Посланици једногласни о обавезној вакцинацији 

Све посланичке групе у Скупштини Србије сагласне су да вакцинација треба да буде обавезна и да је неопходно спречити самовољу родитеља који одбијају вакцинацију,позивајући се на непроверене информације које преко друштвених мрежа шири такозвани антивакцинални лоби.

Овлашћени предлагач измена Закона о заштити становништва од заразних болести, Милета Поскурица рекао је да родитељи, позивајући се на "проверене податке" стварају проблем педијатрима од којих траже да им детаљно говоре о вакцинацији, и указао да је одбијање вакцинације, посебно вакцине ММР (морбиле, рубеоле и заушке) достигло "забрињавајући ниво", преноси Бета.

Како је навео, одбијањем вакцинације чини се пре свега детету лоша услуга, а ставови на друштвеним мрежама о повезаности вакцинације и потенцијалних обољења су без икаквог рационалног доказа и упоришта.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, предвиђено је да за вакцинацију деце није потребан обавезан пристанак родитеља или старатеља, а на тај начин, како је оценио Поскурица, уклања се баријера коју лекари имају у сусрету са родитељима.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је да се овим законом вакцине не намећу, него се омогућава безбедна здравствена слика становништва.

Посланик Нове странке Зоран Живковић оценио је да је измена Закона о заштити становништва од заразних болести корак напред у побољшању здравственог система, јер искуство јасно показује да вакцинација има више позитивних, него негативних последица - "којих и нема".

Посланик Нове Србије Драган Јовановић питао је које ће казне бити изречене родитељима који ће ипак одбити вакцинацију деце, и оценио да би требало размислити о пооштравању казни и за оне који, како је истакао, шире "ову пропаганду" о опасности од вакцина.

Посланица Савеза војвођанских Мађара, Елвира Ковач рекла је да је имунизација најефикаснији, најсигурнији начин за спречавање ширења заразних болести, и да је спасла човечанство.

Подршку закону најавиле су посланичке групе, СДПС, СПО-ДХСС, единствена Србија, Лига социјалдемократа Војводине.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи