Јоксимовићева: Пут у ЕУ пун изазова, али и користи

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је пут Европских интеграција вишегодишњи и захтеван, али да Србија због тога не треба да се затвара, већ да настоји да нађе најбољи могући компромис са европским партнерима.

Јоксимовићева је рекла гостујући у емисији "Око" на РТС-у да смо рекли да хоћемо у ЕУ и да је то наш стратешки циљ. "Ми смо то понудили грађанима на изборима и добили подршку за то. Ми смо ушли у процес ЕУ интеграција, а да ли ће то ићи брже или спорије, видећемо", рекла је министарка.

Уверена је да ће Србија ове године отворити прва преговарачка поглавља. "Само је питање, како ћемо се понашати као партнер и покушати да нађемо најбољи начин да будемо мало и паметни, да не правимо додатне проблеме тамо где они још постоје", каже Јоксимовићева.

Према њеним речима, суштина је у томе да је Београд апсолутно препознат као партнер који је чак и обавезе из Бриселског споразума спроводио посвећено. "О томе најбоље говори чињеница да смо веома тешке споразуме, везане за правосуђе и цивилну заштиту успели да на неки начин нико не буде задовољан, што је и суштина компромиса", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да Србија није презадовољна тиме што је постигла, а није ни друга страна. "Трудили смо се колико смо могли и то представља оно што у ЕУ очекују да виде", каже Јоксимовићева.

Како је истакла, за Србију је посебно проблематично поглавље 35, које се односи на имплементацију Бриселског споразума. Према њеним речима, то поглавље не припада ниједном од уобичајених поглавља која се стављају пред сваку државу чланицу, а нема ни дефинисан начин како ће се преговарати.

"У једном дану, за поглавље 35, урађен је и експланаторни и билатерални скрининг, још пре више од неколико месеци. И онда се долази у ситуацију да се каже - а шта ће бити предмет преговора, садржина поглавља 35 и како ћемо преговарати и ту је заправо настао један вишемесечни шум на релацији и Београд и Брисел и Приштина", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, реално је рећи да је Бриселски споразум испуњен - бар у оној мери у којој је Београд био одговоран. Првих шест тачака које се односе на Заједницу српских општина јесу обавеза Приштине да створи услове да се Заједница српских општина на адекватан начин формира. А то, како је навела, није урађено.

"Са друге стране, да ли ми хоћемо да кажемо да тиме није завршена имплементација - није. Да ли је фер стално постављати нове услове - није. Али ја једноставно не видим начин да ми правимо кораке уназад и да се правимо да проблеми не постоје", каже Јоксимовићева.

Такође, рекла је да се препознала у изјави министра спољних послова, да није упућена у преговарачки процес.

"Ја морам то да демантујем. Јесам упућена врло добро и у политички и у технички део. На крају крајева, ја сам у Влади Републике Србије дошла испред СНС-а, ја сам интернационални секретар СНС-а и врло сам добро упућена и у политички и у технички део преговора. Мислим да је врло важно бити одговоран када дајете изјаве", рекла је Јоксимовић. Нагласила је да је њен посао да не затвара врата ЕУ.

Чланство у ЕУ има јасно дефинисане критеријуме

"Наравно да проблеми постоје и нико не прави фаму да су то дивне поруке и да смо ми пресрећни свиме што долази из Брисела. Дакле, то је чињеница. Чланство у ЕУ има јасно дефинисане критеријуме. Политика условљавања ЕУ јесте политика испуњавања одређених стандарда, који су део европске правне тековине и то је нешто што је сасвим јасно и транспарентно", рекла је министарка без портфеља.

Додала је да некада постоје политичке околности које неким државама олакшавају чланство, па скоро и неприпремљене уђу у ЕУ, као и да постоје отежавајуће политичке околности, као што се код нас дешава.

Како је истакла, Бундестаг је 2013. у јулу донео резолуцију, по којој без видљивог напретка у поглављу 35, за Србију не могу пре тога бити отворена друга поглавља.

"На пример, сви се чуде зашто је Црна Гора сада отворила 18 поглавља, а има лошији извештај о напретку од Србије. То је, зато што, у том тренутку, када је Црна Гора отпочињала преговоре, постојао је принцип да се креће са најлакшим поглављима - 25 и 26 - култура, наука, образовање. То се отвори и затвори одмах. И онда су ишли на поглавља 23 и 24", рекла је Јоксимовићева.

Како је навела, након тога Немачка је заузела став да све друге државе после тога морају да започну са овим политичким поглављима 23 и 24 и у случају Србије, што је отежавајуће - са поглављем 35.

"Према томе, ја сам чула и знам да у ЕУ међу државама чланицама постоји, након ова два споразума која смо остварили, ипак флексибилнији став и да ће се сигурно размотрити могућност да Србија, с обзиром да смо припремили преговарачку позицију за поглавље 32 о финансијској контроли, да Србија можда у тој комбинацији уз овај видљив напредак, оствари могућност да у наредних неколико месеци отвори та поглавља", каже министарка.

Према њеним речима, ако се то пак не деси, онда свакако остају поглавља 23 и 24, за које се раде акциони планови. То су владавина права, реформа правосуђа, полиција, борба против корупције и организованог криминала, медији, мањине итд и ради се већ трећа верзија тих акционих планова, како би били потпуно спремни.

"Према томе, ми ћемо ове године отворити та поглавља, само је питање како ћемо се и ми понашати као партнер и покушати да нађемо најбољи начин да будемо мало и паметни, да не правимо додатне проблеме тамо где они још постоје", закључила је Јоксимовић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи