Читај ми!

Николић 17. априла у Ватикану

Председник Србије Томислав Николић боравиће 17. априла у једнодневној званичној посети Ватикану.

Током посете, председник Николић састаће се са папом Франциском, као и са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, секретаром Свете Столице за односе сa државама надбискупом Полом Галагером и шефом Одсека за Западни Балкан, монсињором Хенриком Јакодзинским, саопштено је из Кабинета председника Републике. 

Најава званичне посете председника Србије Томислава Николића Ватикану стигла је као потврда оцена да су односи Свете столице и Србије последњих година добри, без отворених питања и да се крећу узлазном линијом, преноси Танјуг.

За разлику од државних, односи две цркве су, међутим, неупоредиво осетљивији и имају дугу предисторију.

Председник Николић присуствовао је у марту 2013. устоличењу папе Фрање.

Приликом најаве обележавање 1.700 година од доношења Миланског едикта у Нишу пуно се говорило о потреби дијалога источне и западне цркве, што је у Ватикану примљено са одобравањем.

Очекивао се и долазак папе, али се то није догодило.

Најава канонизације кардинала Алојзија Степинца, пошто је претходно беатификован 1998. године, која би требало да се догоди током ове године, изазвала је негативну реакцију Српске православне цркве, а јуна 2014. уследило је и писмо тим поводом поглавару Римокатоличке цркве.

Посебним писмом тим поводом папи се обратио председник Србије истакавши да треба настојати да се не начини потез који би било кога увредио имајући у виду прошлост, искуство из Другог светског рата и улогу Степинца у том периоду.

Крајем јуна 2014. приликом сусрета са секретаром Свете столице надбискупом Домиником Мамбертијем, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би посета папе Фрање била у интересу Србије.

Ватикан је био први који је 13. јануара 1992. године, признао независност Хрватске и Словеније, два дана пре него што ће то учинити земаље Европске уније (тада Заједнице).

Деведесетих година су међусобни односи били компликовани и прожети тешком атмосфером рата у бившој Југославији, ипак, Света столица је 1999. осудила војну интервенцију на СРЈ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи