СНС и СПС: Приоритет покрајински избори

Из владајућих странака СНС и СПС поручују да тренутно нема потребе за ванредним парламентарним изборима будући да је Влада Србије стабилна и да добро ради, док опозиција спремно чека одлуку врха напредњака о изборном сценарију за ову годину.

Док је за СНС као стожерну партију коалиције на власти расписивање покрајинских избора приоритет, социјалисти поручују да је у овом тренутку политичка и економска стабилност од изузетне важности и предуслов напретка Србије, преноси Танјуг.

Демократе не би чудило да буду расписани и ванредни парламентарни избори, док у СДС-у наводе о одржавању избора на свим нивоима 20. децембра оцењује као покушај скретања пажње са животних проблема грађана и многобројних проблема у држави.

Заменик шефа посланика СНС-а Александар Мартиновић поручује да је за ту странку приоритет расписивање покрајинских избора, наводећи да тренутно нема разлога за парламентарним изборима.

"Не постоји било каква политичка криза у Србији, Влада ужива апсолутну подршку у скупштини и када тако посматрате ствари можемо да кажемо да тренутно не постоји потреба за расписивањем ванредних парламентарних избора, али као у свакој демократској држави, могуће је да се и ти избори десе у неком наредном периоду", истиче Мартиновић у изјави за агенцију Танјуг.

Каже да о томе још није било речи на органима СНС-а и да је могуће да ће то бити тема предстојеће седнице ГО СНС заказане за петак.

Напредњаци, према његовим речима, траже хитно расписивање покрајинских избора, будући да је ситуација у Војводини, према њиховој оцени, изузетно лоша и да грађани више не желе да трпе "криминални и корумпирани режим ДС-а и Бојана Пајтића".

"ДС и такозвана покрајинска влада немају било какав политички легитимитет. На прошлогодишњим изборима у Војводини су освојили 5,86 одсто гласова. Од 45 градова нису прешли цензус у 19 и то јасно говори да Влада не ужива било какав политички легитимитет", сматра Мартиновић.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић сматра да су у наредном периоду извесни локални и покрајински избори, а истиче да социјалисти не одлучују о томе да ли ће бити и ванредних парламентарних избора.

Милићевић истиче да СПС сматра да је у овом тренутку политичка и економска стабилност од изузетне важности за Србију и предуслов напретка, као и да грађани већ имају владу која ради нешто конкретно у њиховом интересу.

"Резултати су видљиви и препознатљиви", истиче Милићевић.

Додаје да Влада има озбиљан политички легитимитет, да ужива огромно поверење грађана, као и да је показала одлучност и опредељеност кад је реч о структурним реформама које су једини пут за оздрављење привреде.

Шефа посланика ДС-а Борислава Стефановића не би чудило да буду одржани и парламентарни избори јер како објашњава, премијер осећа да напредњацима пада рејтинг.

"Тиме би признао да Влада Србије ништа није урадила. То би био ултимативни доказ његове свести да му Влада ништа не ваља, да нема ниједног резултата и да жели лошим и катастрофалним локалним кадровима да подигне углед коришћењем свог имена", каже Стефановић.

Поручује да ће демократе бити спремне за било које изборе који се распишу.

"Убрзано се припремамо за покрајинске и локалне изборе који су извесни, не знамо ког датума, али се понашамо и припремамо као да ће бити сутра. Ми смо спремни на изборе који год да су и када год да су", поручује Стефановић.

Уверен је да ће грађани на њима показати колико су незадовољни напредњачким кадром на локалу и колико су незадовољни неефикасношћу и недостатком било каквих резултата.

Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић каже да су спекулације о изборима на свим нивоима 20. децембра покушај скретања пажње са животних проблема грађана и многобројних проблема у држави.

"Мислим да је ово само скретање пажње, да се прича о изборима, а не о проблемима које грађани имају, лошем стању у економији, великој незапослености, о разним аферама, о томе да месец дана немамо јасно утврђено шта се десило приликом пада хеликоптера. Ово је само да би се са насловних страна склониле те теме", сматра Ђуришић.

Указује да није први пут да Влада Србије скреће пажњу са животних проблема грађана пуштањем информација које се на крају покажу као дезинформације.

"Пре неколико месеци се причало о реконструкцији у јануару, па је у јануару речено да ће бити у априлу, ево га април, али се сад прича о изборима у децембру. Моје лично мишљење је да је то скретање пажње са свих катастрофалних ствари које Влада Србије тренутно ради и немогућности да одговори на проблеме грађана", истиче Ђуришић.

Уз напомену да редовни избори у Војводини и општинама треба да буду по закону најкасније у мају следеће године, шеф посланика СДС-а поручује да се та странка спрема за те изборе, али да је спремна и за парламентарне.

"За парламентарне изборе смо увек спремни и немамо никакав проблем и мислимо да што пре ова Влада оде да ће то бити боље за грађане", каже Ђуришић.

Политички аналитичари и правници у изјавама за Танјуг сагласни су да пре следеће године у Србији не треба очекивати локалне, покрајинске или парламентарне изборе, јер за то, како наводе, не постоје политички и процедурални разлози.

Они сматрају да нису реалне медијске спекулације о превременим изборима на сва три нивоа 20. децембра, о чему се пише након што је потврђено да на годишњицу Владе она неће бити реконструисана.

Такве спекулације, према мишљењу саговорника Танјуга, представљају "пробне балоне" и опипавање пулса јавног мњења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи