Читај ми!

Тачи (не) долази у Београд

Заменик косовског премијера Хашим Тачи начелно је прихватио позив да дође на један скуп у Београду 24. априла и задатак је српских власти да му гарантују безбедан боравак, рекао је Тачијев заменик Петрит Сељими. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић сумња да ће Тачи доћи без договора са Владом Србије.

Заменик косовског министра спољних послова Петрит Сељими рекао је за агенцију Бета да су примили позив за конференцију у Београду.

"Могу да потврдим да је Тачи одговорио прелиминарно позитивно и да је спреман да учествује на овом догађају цивилног друштва. Конференција је фокусирана на младе и помирење, а верујемо да је ова тема од значаја и за Косово и за Србију, пошто се надамо да има воље да се креће напред у процесу европских интеграција", рекао је Сељими.

Тачи је позван на скуп "ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно" коју 24. априла организује невладина организација "Омладински одбор за образовање".

Сељими је рекао да су косовска влада и полиција "биле у стању да гарантују потпуну сигурност и председнику Николићу, премијеру Вучићу и другим високим званичницима Србије који су посетили Косово".

"Ми се надамо да су српске власти такође вољне и у могућности да ураде исто. Наравно, на крају нису гости него домаћини ти који могу да одговарају да ли је могуће организовати ову посету", рекао је косовски званичник.

Према његовим речима, овакве посете и контакти политичара високог нивоа помажу да се успостави атмосфера поверења и напретка на Балкану.

"Заменик премијера Хашим Тачи никада раније није био у Београду и можда би ова посета била тест да се види докле смо стигли са нормализацијом прилика између Косова и Србије", рекао је Сељими.

Дачић: Сумњам да ће Тачи доћи без договора са српском владом 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сумња у то да ће заменик премијера Косова Хашим Тачи "без договора са српском владом" доћи у Београд.

"Не верујете ваљда да ће (Тачи) стварно да дође без договора са српском владом?", рекао је Дачић новинарима који су га питали за најављени Тачијев долазак на конференцију "ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно".

Дачић је рекао да тај скуп не организује Влада већ цивилни сектор.

"Нисам ни планирао да учествујем, тако да мислим да нема ни потребе да долазим", рекао је Дачић и додао: "Немамо никаквих информација о томе (конференцији). Сазнали смо (за њу) из медија".

Према Дачићевим речима, Тачијев најављени долазак је "једнострана акција" и "тако озбиљна питања не би требало да буду предмет неозбиљног приступа".

Упитан да ли Тачијев долазак може да представља неки проблем и да ли се против њега води неки истражни поступак, Дачић је поновио како мисли да уопште нема потребе да Тачи долази у Београд.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи