Читај ми!

Луначек: Транспарентност чува поверење у ЕУ на Балкану

Потпредседница Европског парламента и известилац за Косово Улрике Луначек оценила је у уторак, поводом извештаја о Еулексу, да само пуна транспарентност спречава губитак веродостојности ЕУ на Косову и западном Балкану.

"Данас објављени истражни извештај независног правног експерта Жан-Пола Жакеа о оптужбама против Еулекса представља важан први корак у расветљавању оптужби, иако су поједина питања остала отворена и ја и даље захтевам потпуно расветљавање", нагласила је Луначек у саопштењу, преноси Танјуг.

Потпредседница Европског парламента истиче да је одлучујуће да је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини овом истрагом и именовањем Жакеа брзо и свеобухватно реаговала на оптужбе.

Позитивно је, такође, додаје потпредседница Европског парламента, да извештај указује на нејасноће и тематизује одлучујуће тачке.

Оптужбе у вези са корумпираношћу правосудног особља Еулекс у извештају нису потврђене, али извештај критикује што није још 2012. спроведена истрага оптужби, односно те информације нису прослеђене Бриселу, подсетила је Луначек додајући да би тиме могле бити спречени касније настали проблеми и оптужбе.

Луначек указује да су остали нејасни нестанак одговарајућег извештаја, као и зашто није било стандардизоваваног деловања.

Исто тако, указује Улрике Луначек, отворено је остало питање о даљем прослеђивању информација јавности, након што је за то оптужена особа извештајем Жакеа ослобођена кривице.

Улрике Луначек и спољнополитички одбор ЕП очекују даља разјашњења отворених питања, као и наставак реформских корака у Еулексу и будућим мисијама.

"Захтевам апсолутну транспарентност. Уз Еулекс у питању је веродостојност ЕУ на Косову и у читавом региону".

"Упозоравам и на то да се доводе у питање несумњиви успеси и значај мисије. То би користило само онима којима је Еулекс одувек био трн у оку и којима је у интересу да правна држава на Косову остане слаба", поручила је аустријска политичарка.

Такође је истакла да подржава препоруке из извештаја Жакеа.

"Многе препоруке сам ја већ тражила у мојим годишњим извештајима о Косову, и оне треба да буду одмах примењене, а у њих спада потреба за довољно дугим мандатом међународног правног особља како би се осигурао непрекидно обрађивање случајева. За критику је и деловање држава које упућују службенике, укључујући и Аустрију, које премало и делимично недовољно квалификоване судије и тужиоце шаљу на Косово", закључила је потпредседница Европског парламента у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи