Читај ми!

Кукан: Надам се отварању првих поглавља ове године

Европски парламент подржава Србију у европским интеграцијама и цени напредак који је влада постигла на том путу, изјавио је шеф Делегације за Србију у Европском парламенту Едвард Кукан и изразио наду да ће ове године бити отворена прва поглавља у преговорима.

Кукан је на седници парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије рекао да је делегација ЕП у Београду, која броји 14 парламентараца, највећа у историји ЕП, што показује колики је интерес тог европског тела за Србију, преноси Танјуг.

"Политичку вољу и опредељење ка Европи видели смо на састанцима са руководством Србије и ценимо напредак који је Србија постигла", рекао је Кукан.

Шеф Делегације за Србију у ЕП је навео да је Србија прошле године отворила претприступне преговоре и да се нада да ће ова година бити она у којој ће бити отворена прва поглавља.

Кукан је рекао да претприступни преговори нису лаки, да се тражи и чврстина и спремност и умеће компромиса, али и да је тај пут прилика да се у земљи спроведу реформе.

"За Србију је важно да настави с процесом реформи, то је начин да земља буде просперитетнија, да грађани живе слободније и испуњавају своје амбиције, а за политичаре да своје обавезе испуне", рекао је Кукан, подсетивши да је прошле године усвојен велики број реформских закона.

Подсетивши да су поглавља 23 и 24 у сржи преговора, Кукан је рекао да су правосуђе, људска права, борба против корупције области на којима је потребно посвећено радити.

Кукан је указао и на важност постојања слободних медија и додао да је парламент право место где треба дискутовати и унапредити ту област.

Шеф делегације за Србију у ЕП је навео и да је Србија важан играч у региону, да "игра позитивну улогу" и на томе честитао властима, и указао на важност наставка нормализације односа са Приштином, у чему, како каже, обе стране треба да учествују.

Председник Делегације Скупштине Србије у ПОСП Владимир Орлић изразио је, отварајући седницу, уверење да ће се на састанку извући закључци који ће бити од кључног значаја у процесу европских интеграција Србије.

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање чине посланици Скупштине Србије и посланици Европског парламента, који се састају на годишњем нивоу.

Едуард Кукан се састао са премијером Александром Вучићем, као и првим потпредседником Владе Ивицом Дачићем и председницом парламента Мајом Гојковић.

Данијелсон: Крај скрининга следеће недеље

Србија би следеће недеље требало да заврши процес скрининга преговарачких поглавља у процесу придружења ЕУ, изјавио је генерални директор Директората за суседску политику и преговоре о проширењу при Европској комсији, Кристијан Данијелсон.

"Србија је у томе показала велику приврженост и професионалност", рекао је Данијелсон на састанку Одбора, и најавио да се сада очекује отварање преговарачких поглавља, преноси Бета.

Као најбитније области Данијелсон је истакао владавину права, реформу државне управе, економију у управљање финансијама, независност, непристрасност и ефикасност правосуђа, као и борбу против корупције, јер се тако ствара бољи привредни амбијент и привлаче инвеститори.

Подсетио је да Србија годишње добија 200 милиона евра неповратне помоћи и да је веома важан начин на који се та средства троше, а као један од приоритета истакао је улагање у инфраструктуру.

Европски званичник указао је и да је дијалог са Приштином повезан са преговорима у приступању ЕУ и да је у том смислу постигнут напредак.

Министар правде Србије Никола Селаковић је рекао да предстоје промене Устава чији ће циљ бити већа независност правосуђа, и да се реформа правосуђа у Србији спроводи "упркос свим потешкоћама које у том систему постоје већ деценијама".

По његовим речима, окосница реформе правосуђа биће и Правосудна академија која је формирана, али још није довољно ојачала.

Селаковић је додао да је ова Влада учинила више него било која до сада у разрешењу убистава новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића.  

У дијалогу с Приштином Србија било је тешко постићи споразум о правосуђу, али Србија је показала конструктивност и сада се очекује ефикасна примена тог споразума, закључио је министар правде.

Пундурс: Водити рачуна о правима мањина

Амбасадор Летоније у Србији Иварс Пундурс рекао је да је та земља, као председавајућа ЕУ, привржења проширењу уније и да сматра да је битно одржати поверење у тај процес.

Савет ЕУ ишчекује отварање преговарачких поглавља са Србијом, истакао је Пундурс, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Савет ЕУ је добио девет извештаја о скрининзима, а испитује још шест.

Поздравио је висок ниво спремности и пожртвованости који је српска влада показала у процесу ЕУ.

"Савет ЕУ цени озбиљност с којом је Србија приступила реформама", истакао је амбасадор, али је напоменуо да су потребни додатни напори за успостављање независног правосуђа и даљу борбу против организованог криминала.

Такође је указао да је потребно водити рачуна о основним људским правима, заштити мањина, као и да треба побољшати стање слободе медија.

Пундурс је указао да Београд треба да одржи активан ангажман у процесу нормализације са Приштином, констатовао да је на том плану постигнут известан напредак, подржао наставак дијалога и јачање регионалне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи