Читај ми!

Одбор за контролу служби безбедности у ВБА

Скупштински одбор за контролу служби безбедности утврдио је током посете Дирекцији ВБА да није било неправилности и незакотиности у случају набавке и коришћења уређаја за прислушкивање. Документ који потврђује да су припадници ВБА пратили митинг радикала веродостојан, утврдио је тај одбор.

Документ који је на једној од претходних седница Одбора показао заштитник грађана Саша Јанковић је веродостојан и налази се у архиви ВБА. Реч је о документу који садржи наводе о томе да су припадници ВБА пратили митинг СРС-а у новембру 2014. године, преноси Танјуг.  

Како је објављено на скупштинском сајту, Одбор је током надзорне посете обавио неопходне провере и утврдио све околности у вези са куповином и коришћењем уређаја за "мониторинг ћелијских система веза", односно прислушкивање.

На једној од претходних седница, наиме, министар одбране Братислав Гашић изнео је наводе о неправилностима приликом куповине и коришћења тог уређаја.

Одбор је установио да је 2006. године, на иницијативу Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије и Црне Горе Г-5 и предлог Управе за снабдевање Министарства одбране, тадашњи министар одбране Зоран Станковић донео одлуку о покретању поступка за набавку једног таквог уређаја.

"Према приложеној документацији и прикупљеним сазнањима, Одбор је установио да није било неправилности ни незаконитости у набавци и коришћењу наведеног уређаја", пише у саопштењу.

Са прибављеним сазнањима у вези са набавком и коришћењем тог уређаја, Одбор за контролу служби безбедности упознаће и Одбор за одбрану и унутрашње послове.

Одбор у саопштењу наводи и да је у току надзорне посете проверио веродостојност документа који је показао заштитник грађана, а који носи број СП 1696-1/14, те да је утврдио да се тај документ налази у архиви ВБА.

"Анализом садржаја наведеног документа, Одбор је утврдио да садржи део података и сазнања која нису у складу са законом прописаним делокругом рада ВБА", навео је Одбор.

То тело је наложило Генералном инспектору служби безбедности Министарства одбране да у року од 15 дана обави проверу и утврди чињенице и одговорност за прикупљање података и сазнања која нису у складу са законском регулативом.

О резултатима провере и предузетим мерама инспектор треба да обавести Одбор.

Наведено је и да су чланови тог скупштинског тела контролу законитости рада ВБА обавили увидом у податке и сазнања садржане у документима који нису у вишим фазама оперативног рада.

Установљено је да су подаци и сазнања ВБА у тим документима у складу са законом прописаним делокругом послова и задатака службе, те да у том погледу није било незаконитог прикупљања података и сазнања ван делокруга рада ВБА.

Делегација Одбора разматрала је примереност организацијско-формацијске структуре ВБА безбедносним изазовима, ризицима и претњама којима су изложени Министарство одбране, Војска Србије и безбедносни систем у целини, као и закључке из годишње анализе рада ВБА за 2014. годину.

Иначе, Одбор за контролу служби безбедности је надзорну посету Дирекцији ВБА обавио 18. и 19. марта.

Стојановић: Документ који је показао омбудсман – аутентичан

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић потврдио је да приликом куповине и коришћења уређаја за прислушкивање није било неправилности.

Стојановић је Танјугу објаснио и да је утврђено да је документ који је показао омбудсман аутентичан, да се налази у архиви ВБА и да је анализом утврђено да део података и сазнања које садржи тај документ није у складу са законском регулативом која регулише рад делокруга послова ВБА.

Упитан да ли је заштитник грађана био у праву када је изнео податак да је ВБА пратила активности СРС, Стојановић је одговорио да је део података био у складу са прописаним делокругом агенције, док је део података изашао из тих оквира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи