Читај ми!

Подршка белгијских посланика европском путу Србије

Чланови делегација Интерпарламентарне групе Белгија-Србија белгијског парламента похвалили су напоре које је Србија уложила у процес европских интеграција и изразили пуну подршку његовом наставку.

У разговору са члановима неколико одбора Скупштине Србије, гости из Белгије су се интересовали за начин расписивања референдума у Србији и став јавног мњења по питању европских интеграција, саопштено је из Скупштине Србије, преноси Танјуг.

Делегацију из Белгије, коју је предводио председник Групе Давид Херц, угостили су чланови одбора за спољне послове, за европске интеграције, за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Председници Одбора за спољне послове Александра Ђуровић и Одбора за европске интеграције Александар Сенић изразили су задовољство због посете парламентарне делегације Белгије и указали на значај парламентарне дипломатије у унапређењу укупних билатералних односа две државе.

Председници два скупштинска одбора упознали су чланове белгијске делегације са активностима одбора којима председавају и њиховом улогом у процесу европских интеграција, истичући да у Скупштини Србије постоји консензус свих политичких партија по питању приступања ЕУ.

Ђуровић и Сенић су истакли опредељење Србије за одржавањем добросуседских односа, као услова за даљи просперитет региона Западног Балкана.

Током сусрета размењена су мишљења и искуства две земље у погледу учешћа цивилног сектора у процесу преговора за чланство у ЕУ.

Састанку су присуствовали и посланице Гордана Чомић, Весна Марковић, посланик Милан Стевановић, који је председник посланичке групе пријатељства са Белгијом, као и амбасадор Белгије у Србији Лео Даес.

На састанку са члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва оцењено је да је од изузетног значаја размена искуства и мишљења парламентараца Белгије и Србије.

Чланови три одбора Скупштине Србије указали су да је приоритет Србије чланство у ЕУ и да републички парламент интензивно ради на хармонизацији домаћег законодавства са европским.

Разговарано је и о пројектима подстицања запошљавања, нарочито младих и особа са инвалидитетом, мобилности радне снаге, као и о фискалној консолидацији, политици опорезивања и инфраструктурним пројектима у Србији.

Састанку су присуствовали посланици Миланка Јевтић Вукојичић, Зоран Бојанић, Благоје Брадић, Момо Чолаковић, Дејан Раденковић, Милош Тошанић и председник посланичке групе пријатељства са Белгијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи