Читај ми!

Први заједнички састанак српских одборника са Косова

У Грачаници почео састанак одборника скупштина општина са српском већином са Косова. На састанку присуствује и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је поручио да је главни циљ састанка стварање предуслова за формирање ЗСО.

На састанку који је први овакве врсте присутни су и представници српских здравствених и просветних институција са Косова, градоначелници општина са српском већином, председници привремених општинских органа на Косову, српски посланици из Скупштине Косова, али и представници НВО, преноси Танјуг.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у Грачаници да Србија терет борбе који се односи на статус Косова и Метохије неће стављати "на леђа Срба" у јужној покрајини.

"Дошао сам у име Владе Републике Србије да вам поручим да ће држава Србија увек бити са вама и да никада неће терет наше борбе, за оно што ми сматрамо исправним ставом када је у питању статус Косова, сваљивати на ваша леђа", поручио је Ђурић.

Ђурић је рекао да су се на првом састанку одборника скупштина општина са српском већином у Грачаници окупили да би створили политичке предуслове за стварање Заједнице српских општина, да би научили да заједно раде на начин на који ће то бити потребно у будућности, као и да би остварили виталне националне циљеве.

"Желим да вам кажем да од тога како ви овде, радећи на овој нашој првој заједничкој седници српских општина на КиМ, будете успели да артикулишете циљеве своје политичке борбе, од тога ће зависити и наш укупан успех у институцијама на КиМ", истакао је Ђурић.

Додаје да представници Срба морају да се понашају мудрије него што су се понашали у претходним деценијама.

"Дошао сам да вам кажем да је потребно да се уједините, да је потребно да као никада до сада радите и делујете политички заједно, да је потребно да данас и овде на овом састанку који има потенцијал да буде упамћен као први у низу важних српских заједничких састанака, дефинишете кључне приоритете борбе за опстанак и за политичку снагу српског народа на КиМ", наглашава Ђурић.

Ђурић је додао да ти циљеви, о којима ће се разговарати, нису политички недостижни и да они не оптерећују Београд и Приштину у њиховом настојању да нађу формулу за сарадњу и начин да коегзистирају мирно један поред другог и у међународној заједници.

"То су циљеви и приоритети који се тичу пре свега опстанка и будућности нашег народа на КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ, истичући да Срби на Косову не желе "мрвице са туђег стола", већ да хоће оно што им припада, да сами бирају своје представнике у свим приштинским институцијама, а не да их бирају други.

Ђурић је закључио да Срби неће да прихвате да политичке вође косовских Албанаца уместо Срба са Косова одлучују ко ће Србе представљати у најразличитијим телима.

О слободи нема преговора

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је да мржња на Косову мора да престане и да "о слободи нема преговора".

"Желимо нормално да живимо и овом приликом шаљемо јасну поруку да је једина водиља нашег деловања пристојан живот који нам данас није доступан", рекао је Стојановић, додајући да Срби окренути себи бавећи се својим двориштем желе добро и комшијама.

"Не пристајемо да нам се слобода даје на кашичицу местимично и повремено, о слободи се не преговара. Ако нам је не дате својевољно сами ћемо је отети", рекао је Стојановић, истичући да Срби сањају слободу кретања на целом Косову.

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић позвао је међународну заједницу да буде пример искреног приступа и подршке свима на Косову.

Међународна заједница треба да буде пример искреног приступа и покаже величину и снагу европских вредности и принципе за које се сви боримо и залажемо, рекао је Марић у Грачаници.

"Ми не тражимо и не желимо да утичемо и одлучујемо о судбини других, али са правом желимо да утичемо на свој живот и на своју судбину, да имамо сигурност и заштиту како бисмо се могли посветити конкретним егзистенцијалним питањима, пресудним за опстанак нашег народа", подвукао је Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи