Ивановић: Срби морају бити јединствени

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је да Срби на Косову и Метохији морају да буду јединствени и похвалио што ће у Грачаници бити одржан састанак скупштина општина са већинским српским становништвом на Косову и Метохији.

Оливер Ивановић је у изјави Танјугу оценио да је тренутна политичка ситуација код Албанаца тешка и врло проблематична те да тотална раздвојеност међу њима може проузроковати и некакве поремећаје и у политичком смислу.

"У оваквој ситуацији, као и у свакој другој, Срби морају бити јединствени, тако да је за сваку похвалу окупљање одборника свих 10 општина и рекао бих иницијатива да се неке ствари почну решавати", рекао је Ивановић који се налази у притвору у Косовској Митровици и који је на питања одговорио преко свог адвоката.

"Неке ствари можемо сами, а неке ствари морамо договарати. У сваком случају, конституисање органа Заједнице српских општина (ЗСО) је нешто што ми можемо сами. Њихове компетенције, њихова овлашћења се договарају у Бриселу али када се повуче први потез, онда је други потез много извеснији", казао је Ивановић.

Оценио је и да се економска ситуација међу Албанцима не поправља, да постојећа влада нема економски програм већ гомилу фраза и да се
"Албанци, замајавају причама о новим признањима, а да притом нико не даје решења за њихову већ врло опасну економску ситуацију која може да резултира социјалним немирима".

Подсетио је да се социјални немири најлакше у последњих 15, 16 година усмеравају ка Србима и да се онда то хронично незадовољство може усмерити ка Србима.

Ивановић је истакао да би то требало да буде предмет интересовања и међународне заједнице, да им не дозволи демагошке приче о признањима, о војсци, која јако скупо може да кошта, а да притом не доноси никакво ново запошљавање.

"Напротив, овако мали буџет од 1,7 милијарди евра треба да оптерете у наредних пет година са неких 47 до 50 милиона евра колико би коштала обука и опремање пет хиљада војника које намеравају да ангажују као редован састав. Јако је опасно то, а не треба искључити и оно што је битан елемент, да ће српска заједница реаговати на тако несто", казао је Ивановић.

Он је додао да је прва ствар неповерење, а друга аутоматски затварање у себе што доводи до појачаних тензија између две етничке заједнице и продубљавања јаза и неразумевања.

Ивановић сматра да би Албанци у првом реду требало да размисле о пољопривреди на КиМ јер би од тога много људи могло да живи.

"Са 50 милиона у наредних пет година могу значајно да подигну запошљавање, а од војске запошљавања нема", рекао је Ивановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи