Читај ми!

Гашић и Дачић о унапређењу сарадње Србије и НАТО-а

Унапређење сарадње Србије и НАТО-а биће тема разговора министара одбране и спољних послова Братислава Гашића и Ивице Дачића са представницима свих 28 земаља чланица Алијансе.

За војску тај план представља наставак Индивидуалног програма партнерства и сарадње у оквиру ког годишње већ има око 150 активности – семинара, курсева, конференција и вежби. Исти облик сарадње имају и друге војно неутралне земље као што су Аустрија и Швајцарска.

"Сарађиваћемо у различитим областима, а једна од њих је и сајбер дифенс, како смо је назвали. Биће ту и других ствари које су у вези са другом и трећом мисијом Војске Србије", каже потпуковник Велимир Мандић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије.

Мандић наводи да Србија намерава да у наредном периоду појача присуство у мултинационалним операцијама, што ће позитивно утицати на развој способности српске војске.

У Индивидуалном акционом плану партнерства прецизиране су активности, рокови и средства за постизање циљева на пољу безбедности, реформе система одбране, борбе против корупције, заштите животне средине, енергетске безбедности, економије, људских права, као и заштите података.

"Србија жели да унапреди сарадњу са НАТО-ом и тај план представља корак напред у обогаћивању и проширивању партнерства. Србија је сама одабрала приоритете у тој сарадњи, која ни на који начин не противречи позицији очувања војне неутралности", сматра Бранимир Филиповић из Сектора за безбедносну политику Министарства спољних послова.

Филип Ејдус са Факултета политичких наука каже да су Србија и НАТО постали истински партнери.

"Србија је спремна да, изузев чланства, сарађује са Северноатлантским пактом у највећој могућој мери", каже Ејдус.

Документ је успостављен на самиту у Прагу 2002. године. Доноси се сваке друге године, а може се ажурирати на годишњем нивоу.

Србија је од 2006. године чланица програма "Партнерство за мир". Исте године у згради Министарства одбране отворена је канцеларија НАТО-а за везу.

Тада је око 50 одсто грађана подржавало чланство Србије у програму "Партнерства за мир".

Негде око 70 одсто грађана противи се чланству Србије у Алијанси, док 10 одсто становништва подржава ту опцију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи