Варади: И тужба и контратужба биће одбачене

Професор међународног права, академик Тибор Варади сматра да ће и хрватска тужба и српска противтужба за геноцид пред Међународним судом правде бити одбачене.

Варади је у изјави за Мађар со подсетио да су се почетком деведесетих година догађали страшни злочини и у Хрватској, али да, за разлику од Босне и Херцеговине, трибунал у случају Хрватске тужбе против геноцида није поднео, преноси Танјуг.

"Не само да нико није осуђен за геноцид почињен у Хрватској, него нико није ни тужен за геноцид. Због тога није вероватно да ће МСП осудити било Србију, било Хрватску, јер је надлежан само за случајеве геноцида", каже Варади.

Констатовао је да је чињеница да су у фокусу биле државе, а не појединци, резултирала "прилично чудном атмосфером, у којој су национални симболи постали приоритети".

Додао је да многи "у процесу нису видели спор Хрватске и Србије, него хрватско-српски спор, заборављајући да се пресуда не односи на нације, него на државе и на њихове грађане".

"Ако се, рецимо, Србија прогласи кривом и ако би се обавезала за плаћање ратне одштете, онда би ту одштету плаћали и војвођански Мађари, као и грађани српске националности. А уколико би се кривом, којим случајем, прогласила Хрватска, одштету би морали плаћати и српски грађани Хрватске, исто као што би је морали плаћати и сви остали грађани", рекао је Варади.

Сматра да се у великом делу јавности уз овај процес везују нереална очекивања.

"Многи су очекивали да ће се напокон испоставити који је од два народа херој, а ко жртва, односно злочинац. Такво нешто се неће испоставити и ја се надам да пресуда неће подржавати оваква очекивања. Постојали су, и постоје српски злочинци као што постоје и мађарски, хрватски, босански, словачки, румунски, немачки, француски и амерички злочинци. Такође и све нације имају и своје хероје. Треба да размишљамо о појединцима", наглашава Варади.

Према његовом мишљењу, ако би пресуда одбацила и српску и хрватску тужбу, то би имало "отрежњујући ефекат", односно "помогло би да се виде не само национални симболи, него и стварност".

"Наравно, ако се одбаце обе тужбе, то не значи да се није десило ништа што би требало осудити. Догађале су се страшне ствари, чак и ако оне не достижу ниво геноцида. Никако не можемо заборавити на појединачну одговорност. Али, ако се од симбола окренемо према конкретним људима, постаће могуће да у другоме видимо комшију", закључује Варади у изјави за Мађар со.

Лист подсећа да ће Међународни суд у Хагу свој суд у парницама у којима се Србија и Хрватска узајамно оптужују за геноцид, изрећи 3. фебруара.

Хрватска је тадашњу Југославију тужила још 1999. године због геноцида почињеног током ратова између 1991. и 1995, док је српска страна контратужбу поднела 2010. године. Парница је започета у марту прошле године, а саслушања су трајала пет недеља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи