Приштина, дан после нереда

У нередима и насиљу које је погодило Приштину, повређено је 170 полицајаца и демонстраната. Дан после демонстрација, у Влади нису расправљали о министру Александру Јаблановићу, чију оставку тражи опозиција. Косовски премијер каже да је на Јаблановићу како ће поступити, а опозиција најављује нове протесте.

Препуцавање приштинских власти и опозиције је настављено, али на мирнијој позорници од улице.

Протести су имали за циљ увођење анархије и безвлашћа, тврде у косовској влади, док у опозицији кажу и да Влада гуши независно мишљење и тера на протесте.

Осим зграде Владе која чека на реновирање, тргови и улице у центру Приштине су очишћени као да нереда није било. Остају два питања која су отворена. Да ли ће министар за повратак Александар Јаблановић под притиском поднети оставку и, ако то не учини, када ће у Приштини бити организовани нови протести.

На данашњој седници Владе у Приштини о Јаблановићу и његовој судбини није било речи.

"На суботње протесте грађани су позвани да протестују за 'Трепчу' и смену министра због једне његове неодмерене изјаве због које се извинио, а са чиме се ми нисмо сложили. Протести су представљали јасан доказ да је њихов циљ насиље и долазак силом на власт и да им је циљ био да испровоцирају ситуацију", каже косовски премијер Иса Мустафа.

"Јаблановићева оставка тиче се достојанства већинског народа на Косову. Не може тако, да се људи вређају и да се не сноси политичка консеквенца за то. А 'Трепча' – недопустиво је да ми сазнајемо од Александра Вучића шта се дешава на Косову са 'Трепчом'", каже Илир Деда из Покрета "Самоопредељење".

У Покрету "Самоопредељење" су уверени да ће министар Јаблановић, пре или касније, поднети оставку. Српски представници у Влади Косова и Скупштини не мисле тако.

"Што се тиче учешћа Јаблановића, имамо став као што имамо и према свим осталим српским представницима у Влади и Скупштини, ту се ништа није променило и ми свој став према том питању нећемо променити", каже Бранимир Стојановић, потпредседник косовске владе.

Потпредседница српске владе Зорана Михајловић каже да Србија неће одустати од "Трепче".

"Србија свакако неће одустати од 'Трепче' и српска влада је показала својом политиком нарочито у претходних годину дана – да смо ми заиста фактор стабилности у целом региону и у смислу тога да поштујемо наше договоре", рекла је министарка Михајловић. 

Организатори протеста у Приштини кажу да ће у наредних 48 сати обавестити јавност о датуму новог окупљања ако министар Јаблановић не поднесе оставку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи