Читај ми!

Би-Би-Си: Србија може да посредује у спору ЕУ–Русија

Томислав Николић је понудио услуге Србије у решавању спора између Русије и Европске уније у вези са украјинском кризом, пише дописник Би-Би-Сија из Београда у анализи Николићевог интервјуа британском јавном сервису.

Николић, за кога британски медиј каже да је познат по свом једноставном говору, који га повремено доведе у дипломатске неприлике, овог пута је понудио добре услуге Србије у решавању овог сукоба који се продубљује, преноси Бета.

"Мислим да председници треба да буду затворени у једној соби док не дођу до решења", рекао је Николић, како наводи Би-Би-Си, за вође Русије и ЕУ.

Дописник Би-Би-Сија из Београда Гај де Лони оцењује да Србија свакако има квалификације да буде "поштени посредник" у спору у вези са Украјином и указује да је Србија управо навршила прву годину од почетка преговора за улазак у ЕУ, али да задржава чврсте везе са Русијом и одбија да јој уведе санкције упркос притисцима из Брисела.

Би-Би-Си истиче да је значајно то што је Србија управо преузела председавање ОЕБС-у, организацији која надгледа ситуацију у Украјини.

Николић је, како наводи Би-Би-Си, признао да је његова земља у незгодном положају, јер су два њена најважнија партнера у сукобу, али то види као велики изазов.

"То је као кад имаш двоје деце, не можеш једног да се одрекнеш", рекао је Николић.

"Не можемо да прекинемо наше традиционалне везе са Русијом. Наш народ нам никад то не би опростио", додао је Николић, али је додао да се нада да Србија може да помогне ЕУ и Русији да се подсете својих заједничких интереса, као што је енергија.

Спор Русије и ЕУ довео је до одустајања од руског гасовода "Јужни ток", који би обезбедио Србији велике инфраструктурне пројекте као и побољшану енергетску безбедност.

Уколико би се решење кризе нашло, то би такође смањило притисак на владу у Београду да усклади своју спољну политику са Бриселом, оцењује Би-Би-Си.

Што се Србија више приближава чланству у Унији, то ће јој теже бити да заузима дипломатске ставове који нису у складу са заједничком политиком европске двадесетосморице, додаје Би-Би-Си, али наводи да је улазак Србије у Унију "још доста далеко".

Првобитни циљ за улазак 2020. године је увек изгледао оптимистично, подсећа Би-Би-Си и додаје да још нису отворени преговори ни за једно од 35 поглавља која покривају шта Србија треба да оствари да би добила чланство.

"Задовољан сам темпом којим Србија испуњава захтеве и тиме како се према нама опходи ЕУ", рекао је Николић.

Додао је, међутим, да је темпо приближавања Унији спор, али да није на Србији да га убрза, јер то зависи од ЕУ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи