Читај ми!

Чомски: Судбина Балкана зависи oд Русије и Запада

Светски антиглобалиста Ноам Чомски оценио је да ће судбина балканских земаља зависити од исхода сукоба Русије и Запада, као и опстанка Европске уније. Губитак вере у политичке партије и ЕУ није изненађење, сматра Чомски.

Ноам Чомски је, у интервјуу за јубиларно издање листа НИН, навео да су обе стране у украјинском сукобу свесне опасности даље ескалације и додао како се нада да ће се наћи начин да смање напетост, преноси Танјуг.

На питање како види будућност ЕУ, Чомски каже да се европски пројекат свакако налази у опасности, али има и одређене врлине захваљујући којима ће можда и превазићи тренутне тињајуће кризе.

Професор Масачусетског института за технологију оценио је да неолибералне политике штедње током рецесије, које спроводе Немачка и финансијске институције, дају катастрофалне резултате, посебно у мање развијеним земљама.

Због тога, како каже Чомски, губитак вере у главне политичке партије и саму ЕУ није изненађење.

"Левичарске партије у Грчкој и Шпанији, Сириза и Подемос, близу су стицања конкретне политичке моћи, а њихова политика заснива се на супротстављању неолибералној офанзиви, која је заправо облик жучног касног рата који води крупни капитал", нагласио је Чомски.

На питање да ли сматра да ће Балкан ући у ЕУ, Чомски је рекао да се не зна ни да ли ће ЕУ опстати, а да је резултат тренутног конфликта између Русије и Запада једнако предвидив.

Истиче како ће судбина Балкана зависити управо од развоја ових неизвесних догађаја.

Говорећи о америчком рату против Исламске државе, Чомски је оценио да је политика Вашингтона према тој екстремистичкој групи некохерентна.

Приметио је да су главне силе које се противе Исламској држави – Иран, Сирија и Курди блиски Радничкој партији Курдистана, а које САД сматрају за непријатеље.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи