Линта: У Хрватској нема воље за процесуирање ратних злочина

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је да у Хрватској скоро две деценије од завршетка рата не постоји политичка воља да се процесуирају починиоци ратних злочина над Србима.

Линта је лицемерном оценио изјаву помоћника хрватског министра правде Ивана Црнчеца да Србија није у позицији да процењује хрватско правосуђе.

"Ситуација управо обрнута, јер је Хрватска као члан Европске уније тобоже испунила европске стандарде у суђењима за ратне злочине. Низ чињеница показује да у Хрватској скоро две деценије од завршетка рата не постоји политичка воља да се процесуирају починиоци ратних злочина над Србима. Током 2013. и 2014. године није покренута ниједна истрага нити је оптужен неки припадник хрватске војске или полиције за кривичнио дело ратног злочина", навео је Линта у саопштењу.

Напротив, како додаје, судови су већину случајева ратних злочина почињених од стране хрватских јединица, а који су покренути за време приступних преговора, закључили ослобађајућом пресудом.

"У правоснажно завршеним предметима, као што су Сисак и Прукљан код Скрадина, тужилаштво се потрудило да оптужницом буде обухваћено што мање лица и да се број осуђених сведе на минимум. Обећања председника Јосиповића и премијера Милановића да ће Хрватска сама процесуирати ратне злочине без обзира на етничку припадност починиоца и жртве, после ослобађајуће хашке пресуде генералима Готовини и Маркачу новембра 2012. године, остала су мртво слово на папиру", истакао је Линта.

Линта је подсетио одговорне у Хрватској и хрватску јавност на неке познате, а непроцесуиране или некажњене, злочине попут убистава српских цивила за време и после операције "Олуја" у селима Голубић, Гошић, Вариводе и Мокро поље на книнском подручју, у селу Кијани код Грачаца, у селу Комић на кореничком подручју, неколико напада на избегличку колону на путу Глина - Двор и масовног убиства више од 500 српских избеглица код засеока Јануси, у близини Доњег Жировца.

Апеловао је на Европску унију и међународну јавност да јасно ставе до знања Хрватској да мора да обезбеди независност, непристрасност и професионалност у откривању и кажњавању ратних злочина, јер је то био један од главних услова за затварање преговора о Поглављу 23 "Правосуђе и људска права" 30. јуна 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи