Дачић: Председавање ОЕБС-у велико признање

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је, првог дана председавања Србије ОЕБС-у, да је председавање овој организацији велико признање и доказ да је Србија постала нормална земља, додајући и да ће то бити прилика да се она покаже као озбиљан политички партнер.

Дачић је, у изјави Танјугу у Бечу, подсетио да у ОЕБС-у не постоји председавање по принципу аутоматизма, односно ротације, већ да се свака земља кандидује и да се о кандидатурама гласа.

"За нас ће бити суштински важно хоћемо ли оправдати та очекивања. Сви нас подржавају у томе и то ће за нас бити једна велика обавеза, биће део наших укупних спољнополитичких активности за побољшање међународног положаја наше земље, а самим тим то је неодвојиви и нераскидиви део свеукупне политике Владе, јер унутрашња и спољна се међусобно прожимају", навео је министар.

"Наш је задатак да створимо такве међународне услове да наша економија и друштво могу да се развијају и наша земља оствари стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ", подвукао је Дачић.

Истакао је да Србија жели да се покаже као озбиљан политички партнер, као држава која је од једне земље која је била предмет расправе у ОЕБС-у, земље коју су суспендовали из чланства, која је пре 15 година организовала референдум против доласка ОЕБС-а на Косово – постала земља која председава овој веома важној и озбиљној организацији.

"Свакако да ће наши приоритети бити пре свега у вези са конфликтима који постоје, посебно – украјинска криза, али постоје и други конфликти који су присутни у читавом низу земаља", нагласио је Дачић подсећајући да ОЕБС има 57 држава чланице, своје присуство у 14 земаља, и да намерава да све те земље обиђе.

Он је подвукао да ће и западни Балкан свакако бити приоритет председавања Србије ОЕБС-у.

ОЕБС, како је подсетио, има три димензије и прва је безбедносна, где ће, како је најавио, бити вођена дискусија о читавом низу проблема, укључујући борбу против тероризма.

"Друга се тиче економско-еколошких услова у којима државе чланице покушавају да остваре одрживи развој, где смо приоритет ставили на питање водних ресурса, имајући у виду да у Централној Азији то представља један од узрока постојећих конфликата. Трећа, односно људска димензија, има читав низ тема од политичких односа, слободе медија, људских права, борбе против дискриминације. Имамо и читав низ годишњица, као што је 70 година од победе над фашизмом и 40 година од Хелсиншког завршног акта", указао је Дачић.

"Чека нас веома озбиљан рад, који почиње у формалном смислу од данас, али први састанак Сталног савета ОЕБС-а биће одржан 15. јануара, којим ћу председавати. Тада ћу имати и састанке са шефовима мисија ОЕБС-а, и са специјалним представницима, као и независним институцијама ОЕБС-а", најавио је Дачић.

Упитан где ће, у функцији председавајућег ОЕБС-у најпре отпутовати, он је најавио да ће после седнице Сталног савета 15. јануара, следећа активност бити седница Савета безбедности УН о односу светске организације и ОЕБС-а, а затим ће уследити и посета САД, Конгресу и Хелсиншком комитету.

"Коју мисију и коју земљу ћу прво посетити – још није одлучено. У суштини смо разговарали да започнемо са неким земљама западног Балкана", рекао је Дачић.

Истакао је да постоји веома прецизно разрађена динамика активности, те подвукао да ће "Беч сигурно бити једно веома важно место српске дипломатске активности у овој години".

Први потпредседник Владе присуствовао је данас у Бечу традиционалном Новогодишњем концерту Бечке филхармоније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи