Читај ми!

Апел мањинама да изађу на изборе

Чланови скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и представници Републичке изборне комисије апеловали су на представнике националних мањина у Србији да се упишу у посебне бирачке спискове и изађу на изборе за националне савете националних мањина 26. октобра.

У Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова кажу да је до сада предато 49 листа за избор 15 савета националних мањина, а очекује се до истека рока, још најмање 10 листа, преноси Танјуг.

Председник Одбора Мехо Омеровић и секретар РИК-а Вељко Одаловић нагласили су да је од изузетне важности да избори протекну у најбољем реду јер су, како је оцењено, они специфични, а стандарди су постављени високо, као када се спроводе избори за председника државе или парламент.

"Дан за гласање је увак најпроблематичнији, зато апелујем на све учеснике да избори протекну у најбољем реду, јер ово што ми имамо нема нико", подвукао је Одаловић.

Наводи да је до сада предато 49 листа за избор 15 савета националних мањина, а да се очекује до истека рока, до сутра у поноћ, још најмање 10 листа и да ће гласање бити одржано на око 880 бирачких места.

Одаловић је истакао да му је жао што ниједна национална мањина није искористила право да надгледа рад РИК.

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе поручили су да се посебни бирачки спискови ажурирају свакодневно и да је за сада више од 59.000 грађана у њих уписано.

Током расправе, Омеровић је најпре констатовао да је РИК прогласила листу под називом "За Санџак, Бошњаке и муфтију", а затим упитао представнике РИК шта би се догодило када би на неким наредним изборима за посланике била предата листа "За Србију, Србе и патријаха".

После краћег размишљања Одаловић је одговорио да је то листа групе бирача, да је назив верификован код суда и да је листа стигла у РИК под тим именом.

"Закон налаже да у имену листе не може бити назив цркве и када би, на пример, писало Српска православна црква, то не би могло", подсетио је Одаловић, на шта је Омеровић додао да "муфтија управо упућује на то".

Краћу полемику водили су Омеровић и председник СДА Санџака Сулејман Угљанин који је поновио критике на рачун државног врха.

"Државни врх је показао да нема жељу да Бошњаци добију свој национални савет, нису створени услови за демократско спровођење избора и ако пропадну избори у Новом Пазару, пропали су уопште", уверен је Угљанин.

Угљанин сматра да само успешни избори за национални савет бошњачке националне мањине могу дати изборни и сваки други легититмитет бошњачком народу у Србији.

"Немојте користити сваку прилику да нападате владу и тврдите да она ништа не ради сем што напада и прети Бошњацима и немојте ми ви давати легитимитет, то су ми дали мајка и отац када су ме донели на овај свет", поручио је Омеровић Угљанину.

Омеровић је председника СДА подсетио на изјаву да неће учествовати на изборима уколико Пословник о раду не буде промењен. "Није се променио - па немојте да учествујете и немојте ми ви пребацивати да сам лош Бошњак”, закључио је Омеровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи