Читај ми!

Политичка подршка борби против корупције

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је од великог значаја што се у Извештају Европске комисије указује на потребу да се Агенцији обезбеде одговарајући инструменти, капацитети и ресурси за рад, као и да се прати примена њених препорука.

Татјана Бабић је подсетила да је Европска комисија оценила да је Србија у протеклој години остварила значајан напредак у области европских интеграција и констатовала да постоји политички подстицај у борби против корупције, преноси Танјуг.

Бабићева наводи и да се у Извештају поново наглашава да су случајеви ''високе корупције'' који су окончани правоснажном пресудом и даље реткост, као и да озбиљно забрињава "цурење" информација ка медијима у вези са актуелним истрагама, чиме се крши претпоставка невиности.

"Веома нам је важна и позитивна оцена Европске комисија кад је реч о анализама ризика од корупције у нацртима закона и контроли имовине и прихода функционера'', подвукла је Бабићева.

Додаје и да се из Извештаја види и да ЕУ помно прати не само усвајање, измене и допуне антикорупцијских закона и њихову примену, већ и однос извршне и законодавне власти према независним државним органима и њиховим препорукама.

''Сарадња Министарства правде и Агенције - поред осталог, и у вези са иницијативом за доношење новог закона о Агенцији која је министарству поднета у јулу ове године - биће један од индикатора успеха или неуспеха, не само за грађане Србије, већ и за Европску комисију'', констатовала је Бабићева.

У Извештају ЕК о напретку се наводи да је Србија у протеклој години остварила значајан напредак у области европских интеграција, али да су неопходни додатни напори на спровођењу реформи, пре свега у области правосуђа и борбе протв корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи