Дачић: Мирно решавање украјинске кризе

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да криза у Украјини представља велики изазов за европску безбедност и истакао да, имајући у виду искуства на Западном Балкану, конкретна и одржива решења могу да се постигну искључивопутем конструктивног политичког деловања и дијалога.

Председавање Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) представља велику част за Србију, али оно долази у изузетно тешком тренутку за Европу, оценио је Дачић на семинару "ОЕБС - Лакмус тест безбедносне заједнице у развоју", који се одржава у Финској.

Сагласни смо са оценом да криза у Украјини представља велики изазов за европску безбедност и да доводи у питање сам концепт који се заснива на оснивачким политичким документима, као што су Завршни акт из Хелсинкија, Париска повеља за нову Европу из 1990. године и Истанбулска повеља за европску безбедност из 1999. године, рекао је Дачић, преноси Фонет.

"Уместо духа сарадње, сада преовлађује неповерење. Перспектива успешног решавања те кризе потенцијално може садашње безбедносно окружење да трансформише у међусобно корисну безбедносну заједницу којој одавно тежимо", оценио је Дачић.

Да би ОЕБС и даље био релевантан, рекао је Дачић, битно је да се додатно оснаже његови капацитети и механизми за активни одговор на конфликте, почев од раног упозорења до пост-конфликтне рехабилитације и помирења.

Искористио бих ову прилику да подвучем да подржавамо обновљене и систематичније напоре ОЕБС на плану јачања његових капацитета посредовања, што је област политике, колико је мени познато, који Финска снажно подржава, како у УН, тако у ОЕБС, рекао је Дачић.

У заједничким настојањима и сарадњи, сматра Дачић, требало би да извучемо поуке како из позитивних, тако и негативних искустава, и да радимо на мирном решавању кризе у Украјини.

Дачић је изразио наду да ће следеће године у Београду, када се буде обележавало 40. година ОЕБС, околности омогућити да се оствари суштински напредак у оквиру процеса "Хелсинки +40".

Шеф српске дипломатије разговарао је после семинара са председником Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илком Канервом о приоритетима Србије, као председавајућег ОЕБС-у 2015. године.

Разговор Канерве и Дачића био је "искрена размена мишљења о изазовима с којима се суочава Организација, посебно у светлу ситуације у Украјини", наведено је у саопштењу ОЕБС-а.

Канерва, који је представио пројекат "Хелскинки+40", указао је на кључни допринос Парламентарне скупштине реформским напорима те Организације, 40 година од њеног оснивања.

Он је, такође, изразио снажну подршку Парламентарне скупштине напорима ОЕБС-а за постизање политичког решења за украјинску кризу. 

Србија и Финска без спорних питања 

Фински министар спољних послова Ерки Туомиоја похвалио је Србију за напредак на њеном европском путу и поручио да се Финска радује дану када ће потписати споразум о пријему Србије у ЕУ.

Туомиоја је, на заједничкој конференцији за новинаре после разговора с Ивицом Дачићем, изразио наду у што скорије отварање преговарачких поглавља и њихово брзо затварање.

Дачић је оценио да су Финска и Србија пријатељске земље, да имају добре односе, који су у успону, да међу њима нема никаквих спорних питања и захвалио је Финској на подршци Србији у процесу европских интеграција. Он је најавио и да би премијер Србије Александар Вучић у јануару требало да посети Финску.

"И економски односи се налазе у успону, има неколико веома значајних финских инвестиција у Србији и очекујемо да тај ниво економске сарадње буде још виши у наредним годинама", рекао је Дачић.

Министар Дачић је, говорећи о спољној политици Србије, поновио да је приоритет чланство у ЕУ и да ће Србија, сходно томе, до краја приступних преговора ускладити своје законодавство и политике са ЕУ.

"Међутим, наша политика европских интеграција није супротстављена пријатељским односима са онима који нису чланови ЕУ, а јесу наши традиционални пријатељи. Ту мислим не само на Русију, већ и на Кину, читав низ азијских, афричких, латиноамеричких земаља с којима Србија има традиционално пријатељске односе", рекао је он и додао да ти добри односи нису на штету ЕУ.

"Зато мислим да је у овом тренутку, када Србија следеће године председава ОЕБС-ом, ово и наша предност зато што имамо кредибилитет да можемо да разговарамо, уз поштовање, и са Украјином и са Русијом и са свима другима где постоје конфликти".

Дачић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет украјине, а да се од других земаља разликује по томе што није увела санкције Русији. "Србија је у томе искрена, за разлику од неких других који су увели мере, а сада гледају како да их избегну и заобиђу", приметио је он.

Дачић је, такође, захвалио Финској на помоћи народу Србије погођеном катастрофалним поплавама и оценио да је то био важан знак пажње.

Туомиоја је рекао да је са српским колегом разговарао и о ситуацији у Украјини и председавању Србије ОЕБС-ом наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи