Читај ми!

Јањић: Значајан корак ка ЕУ

Србија је направила значајан корак ка ЕУ и то у два правца - у исказивању јасне политичке воље, што за сада задовољава Европску комисију, али и у правцу професионалне припремљености оних који преговарају са комисијом, сматра политички аналитичар Душан Јањић.

После извештаја ЕК о напретку Србије, Јањић у изјави Танјугу наглашава да примедбе на стање у правосуђу и у медијима треба схватити крајње озбиљно.

Правосуђе у Србији, како је навео, уместо да се лечи, доводи до озбиљне институционалне кризе и уношења сумње у могућности Србије да заведе владавину права.

Он је указао и на примедбе у вези с борбом против корупције али и на незадовољство спољном политиком Србије, што је за њега важна а неочекивана примедба, која је, како каже, резултат политичких фактора у земљи, ЕУ и глобално.

"Ово незадовољство има темеља у самом стању у спољној политици поготово последња два мандата министара спољних послова, када је дошло до спуштања стандарда дипломатије и поштовања међународних договора и правила спољне политике", рекао је Јањић, уз оцену да влада ту мора да предузме озбиљне мере.

Чињеница да су у примедбама медији избили у први план за Јањића је последица потпуно нејасне власничке структуре, али и злоупотребе медија и јавности од власника и политичких стуктура које су добре са власницима.

Са друге стране, спуштени су стандарди у обавештавању јавности и стандарди под којима живе новинари, који се тим послом баве, наводи Јањић и истиче да ово упозорење такође треба схватити веома озбиљно јер лако може да се претвори у општу слику о кршењу људских права у Србији.

"Примедби има, важно је да влада и сви други који су укључени у процес, раде на њиховом отклањању", истакао је Јањић и навео да похвала, с друге стране, има више и да они раде на европским интеграцијама могу бити задовољни, јер је примећено све што је добро урађено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи