Косово, посланичка већина тражи наставак седнице

Посланичка већина у косовској скупштини упутила је захтев председавајућој парламента Флори Бровини да што пре сазове наставак конститутивне седнице, на којој ће бити изабран председник скупштине. Седницом парламента данас је председавала најмлађа посланица Теута Ругова.

У заједничкој изјави опозиционог политичког блока ВЛАН и 62 косовска посланика, који су данас одржали седницу, каже се да ако Флора Бровина не буде сазвала седницу да би се бирао председник скупштине, то ће учинити парламентарна већина, преноси Танјуг.

У изјави, коју је прочитала посланица ДСК Вјоса Османи, наглашено је да ће се посланици коалиционог блока ВЛАН ангажовати за што хитније конституисање свих органа скупштине Косова.

Захтев за седницу, која је данас одржана после вишенедељне политичке блокаде, потписала су 62, од укупно 120 посланика косовског парламента.

Скупштином је председавала најмлађа посланица Теута Ругова, која је нагласила да председавајућа скупштине Флора Бровина крши правилник о раду, јер и поред захтева посланика, није хтела да закаже наставак конституивне седнице.

Бровина је јуче изјавила да она, без обзира на захтев посланика, није сазвала седницу, да седница није припремљена и да јој неће присуствовати.

Заседању су присуствовала 63 албанска посланика и неки посланици неалбанских заједница, а бојкотовали су је представници ДПК премијера Хашима Тачија.

Са скупштинске говорнице је истицано да је седницу сазвала већина посланика од укупног броја и да та већина треба да одлучује.

Посланица ДСК Вјоса Османи оптужила је ДПК да блокира формирање институције Косова и да је јучерашњи известај ЕК доказ да та партија "крши све што се мозе кршити на Косову".

Наводећи да је недавно у Летонији, која је члан ЕУ и НАТО, на изборима победила једна проруска партија, али да су се три остале партије удружиле и као већина формирале институције, Османи је рекла да је то пример како већина одлучује и да и у Скупштини Косова већина треба да одлучује.

Шеф посланичке групе Самоопредељења Висар Имери оптужио је Тачија и ДПК да желе да покажу да нема решења, али да решења има јер постоји парламентарна већина.

"Олигархијска власт ДПК и Тачија налази се и у Уставном суду", рекао је он и нагласио да Косово "не смемо да оставимо као таоца те мањине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи