Читај ми!

"Уважени напори Србије код куће и у региону"

Надам се да ћемо ускоро завршити процес скрининга и почети отварање преговарачких поглавља, рекао је за РТС одлазећи комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. Оцена последњих годину дана у извештају је објективна и веома позитивна за Србију, уважава напоре предузете код куће и у региону, каже Филе.

Штефан Филе је, у свом последњем интервјуу за РТС у својству комесара за проширење ЕУ, рекао да је Србија у последњих 12 месеци донела неке важне мере у области правосуђа и борбе против корупције.

"Србија је тек отворила преговоре и нико није очекивао да ће завршити цео захтевни посао пре него што је уопште отворила поглавља 23 и 24. Сада је најважније досадашњи добар рад превести у амбициозни акциони план за ова поглавља", рекао је Филе.

Како каже, премијерима и министрима увек говори да је потребно осигурати да мере из акционог плана донесу конкретне промене у животу, не у некој далекој будућности него већ данас.

Навео је да је дошло до одређеног погоршања у области медијских слобода, али да усвајање медијских закона даје простора за напредак у овој области.

"Важно је имати у виду да, иако ситуација даје повода за забринутост, медијска слика у Србији је ипак неупоредиво боља ако је посматрамо у контексту стања медијских слобода у остатку региона", каже Филе, који је у Бриселу представио Извештај о напретку Србије ка ЕУ.

Иако не позива Србију да се придружи санкцијама против Русије, Извештај Европске комисије оцењује да је усклађеност спољне политике Србије и ЕУ значајно опала у прошлој години.

"Тај тренд треба да буде преокренут. Прва прилика да се тако нешто уради биће када отворимо поглавље 31, које се управо бави овом темом. Ми верујемо да то поглавље треба да у преговорима буде отворено што пре, како би у интензивнијој комуникацији између партнера дошло до што већег постепеног усаглашавања. Правило каже да пуна усаглашеност треба да буде постигнута даном уласка Србије у ЕУ – али тренд треба да буде позитиван", рекао је одлазећи комесар ЕУ.

Истиче да предстојећа посета председника Русије Владимира Путина Србији не треба да брине било кога у Европи. Србија је, додаје, већ више пута јасно демонстрирала своју европску оријентацију да би она била угрожена или промењена због једне посете.

"Што се тиче отварања првих преговарачких поглавља са Србијом, земљама чланицама сам рекао да поглавља 23, 24 и 35 треба да буду отворена међу првима, али не обавезно прва. Земље кандидате треба посматрати у односу на њихове потребе и заслуге. Ако заслуге иду у прилог отварања неког другог поглавља, пре ова три најважнија, не видим зашто то не би било учињено", нагласио је комесар.

Штефан Филе каже да је оптимиста и верује да ће ускоро, на почетку мандата његовог наследника Јоханеса Хана, бити одржана прва Међувладина конференција на којој ће бити отворено прво преговарачко поглавље.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи