Читај ми!

Жбогар: Косово потврдило европску перспективу

Одржавши свој узлет, протеклих пар година европска перспектива Косова је потврђена, рекао шеф Канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар, представљајући кључне налазе годишњег извештаја Европске комисије о Косову.

Кључни аргументи за то су покретање ССП-а, правични и транспарентни избори, напредак у визној либерализацији, преузимање одговорности у области владавине права, добра сарадња са Еулекс-ом, као и нормализација односа са Србијом", истакао је Жбогар.

Жбогар је на конференцији за новинаре у Приштини подсетио да су ЕУ и Косово покренули крајем јула 2014. год. Споразум о стабилизацији и придруживању, јавља извештач РТС-а.

ЕУ и Косово преузимају обавезе у погледу развоја политичког дијалога, регионалне сарадње, трговинских односа, како би се косовски закони приближили комунитарном праву ЕУ и како би се остварила сарадња у великом броју студијских области као што су правосуђе, слобода и безбедност, реформа јавне управе, енергетика и животна средина.

Закључивањем и потписивањем ССП-а, ЕУ и Косово ће утврдити свој однос и чврсто утемељити европску перспективу Косова", навео је специјални представник ЕУ на Косову.

Износећи детаље извештаја, Жбогар је навео да су локални и парламентарни избори успешно окончани широм Косова. "Изборе су пратили посматрачи ЕУ. Изборни процес је у оба случаја значајно унапређен у поређењу са претходним изборима и ефикасно је спроведен", сматра Жбогар.

Процес нормализације односа са Србијом је настављен посебно на основу "Начела из првог Споразума" из априла 2013. год. Ово је довело до бројних неповратних промена на терену, где су општине на северу Косова учествовале и на локалним и на парламентарним изборима, као и до укидања српске полиције и српског правосудног система. Косово се придружило главним регионалним организацијама, укључујући и Процес сарадње у југоисточној Европи.

"Нужне структурне реформе"

Постоје многе области у којима Европска комисија очекује даљи напредак, рекао је Жбогар и додао грађани Косова очекују и заслужују бољи живот и унапређено економско стање.

"Нова влада мора да изнова да енергију реформама на Косову. Мора се усредсредити на цео скуп обухватних реформи. Међу њима, приоритет представљају структуралне економске реформе како би се смањила незапосленост. Реформе би требало да обухвате и изборну реформу и реформу јавне управе", навео је Жбогар.

Косово, према наводима извештаја, мора да примени и оствари поуздани учинак у области владавине права.

„Независност правосуђа и благовремени избор судија и чланова судског савета како би се обезбедио континуитет рада, требало би да добију приоритет. Заостали број предмета и обезбеђивање непристрасне, независне правде и даље представљају изазов. Усвајање измена и допуна устава и кључних закона у вези са успостављањем и процедурама измештеног специјалног суда такође представљају главни приоритет.

 У извештају се истиче да нова влада мора да покаже нулту толеранцију према корупцији и организованом криминалу.

У области људских права и основних слобода, неопходно је приоритетно усвојити кључне законе и стратегије. „Пакет против дискриминације" (закон против дискриминације, закон о родној равноправности, закон о заштитнику грађана), стратегија за људска права и закон о вероисповести.

Нарочито се истиче неопходност да се обезбеди независност и економску одрживост медија. У погледу заштите мањина, требало би реализовати Стратегију за интеграцију заједница Рома, Ашкалија и Египћана.

ЕУ очекује да нова влада настави и процес дијалога о нормализацији односа са Србијом те да примени споразуме који су до сада постигнути.

На крају представљања извештаја, Жбогар је поменуо да је Косово у блокади четири месеца после успешних избора и да способност или спремност политичке елите да реши проблеме представља препреку.

"Косово већ осећа последице одлагања формирања институција и постоји заостали посао који Скупштина и Влада морају да обаве. Апелујем на ваше лидере да интересе Косова и његовог народа ставе на прво место и нађу начина да крену напред", закључио је Жбогар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи