Читај ми!

Филе: Потребна нова фаза нормализације

Процесу нормализације односа Београда и Приштине треба дати додатни замајац како би ушао у нову фазу, поручио је европски комесар за проширење Штефан Филе.

Представљајући пакет годишњих извештаја о проширењу пред Спољнополитичким комитетом Европског парламента у Бриселу, Филе је рекао да је Србија отварањем преговора о придруживању ове године начинила прекретницу у европским интеграцијама, преноси Танјуг.

"Србија у овој фази има више одговорности, али и прилика које може да искористи на свом путу ка ЕУ", рекао је Филе.

Комесар ЕУ похвалио је висок степен припремљености и професионалности са којим је Србија ушла у процес скрининга, као и напоре власти на реформама правосуђа, јавне управе и привреде.

Филе је посебно нагласио значај регионалне сарадње и процеса нормализације односа Београда и Приштине.

"Сада нам је потребан нови замах у процесу нормализације, а Европска унија је спремна да помогне", нагласио је Филе.

Говорећи о општем стању у земљама кандидатима, Филе је изразио жаљење што се ситуација, уопштено говорећи, погоршала у вези са слободом говора, што се највише односи на Турску.

Позвао је политичке лидере Босне и Херцеговини да након предстојећих избора обуставе блокаду државних институција и спроведу реформе које су неопходне за наставак европских интеграција БиХ.

Комесар је, осим тога, изразио наду да ће нови изасланик Уједињених нација помоћи да Македонија реши спор са Грчком о називу републике и коначно отпочне преговоре о придруживању.

Позвао је руководство Албаније да након добијања статуса кандидата настави да ради на условима да отвори преговоре, а лидере Црне Горе да убрзају реформе правосуђа и интензивирају борбу против корупције.

Филе је у говору пред парламентарцима истакао да је неопходно да, када земље кандидати испуне критеријуме за чланство, ЕУ испуни свој део договора.

"Ми треба да испунимо реч, јер једино тако можемо да сачувамо кредибилитет процеса проширења", рекао је Филе.

Посебно је захвалио донедавном председавајућем парламентарне групе ЕП за Западни Балкан Едварду Кукану и известиоцима ЕП за земље региона.

Што пре отворити поглавље о спољној политици

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је у Европском парламенту да је најбољи начин да се спољна политика земаља Западног Балкана усклади са ЕУ да се што пре отвори преговарачко поглавље 31 које се односи на ову област.

"Морамо да отворимо то поглавље раније него што смо мислили", рекао је Филе одговарајући на питања посланика Спољнополитичког одбора ЕП о одбијању Србије и Босне и Херцеговине да се придруже санкцијама против Русије.

Комесар је истакао да је поглавље 31 најбољи инструмент за усклађивање спољне политике не само Србије, него и осталих партнера са Западног Балкана са ЕУ.

"Не можете имати драстично кршење међународног права на истоку Европе, а да то не остави последице на све у заједничкој европској кући", рекао је Филе, који је након представљања пакета годишњег извештаја о проширењу одговарао на посланичка питања. Говорећи о Србији, он је указао да су правила ЕУ јасна.

"Очекујемо постепено усклађивање са спољном политиком ЕУ", рекао је Филе.

Србија ће, иначе, у петак отворити скрининг поглављу 31, а у Бриселу се тим поводом очекује шеф дипломатије и први потпредседник српске владе Ивица Дачич.

Филе је поменуо дијалог Београда и Приштине као пример успешног коришћења процеса проширења за решавање замрзнутих конфликата.

"На жалост, неки конфликти озбиљно ометају процеш проширења", упозорио је комесар осврћући се на спор Грчке са Турском око Кипра и са Македонијом око имена.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи