Читај ми!

Усвојен закон о наоружању

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о увозу и извозу наоружања и војне опреме и потврдили више међународних споразума и одлука.

 12.10 - Почела нова седница са једном тачком дневног реда - Предлог закона о допунама кривичног законика.

11.30 - Посланици усвојили закон о наоружању и потврдили више међународних споразума.

11.15 - Посланици почели гласање у Скупштини Србије.

Циљ Закон о увозу и извозу наоружања и војне опреме је, како тврди предлагач, успостављање контроле извоза и увоза наоружања и војне опреме опреме, пружања брокерских услуга и техничке помоћи, као и основе за контролу транспорта и транзита наоружања и војне опреме, ради остваривања и заштите одбрамбених, безбедносних и спољнополитичких интереса Србије.

Пошто закон ступи на снагу постојаће обавеза увођења у Регистар свих оних који се баве увозом и извозом наорузања и војне опреме.

Нова законска решења одређују услове извоза и увоза, транспорт и транзит наоружања и војне опреме, поступак издавања дозволе и овлашћења надлежних органа.

Прихваћено је и да у року од 30 дана, надлежни обавести подносиоце захтева за увоз или извоз наоружања и војне опреме, да ли им је захтев за те послове одобрен.

Посланици су потврдили и четири међународна споразума и конвенције и три предложене одлуке.

Посланици су усвојили Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Алжира о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране и Закон о потврђивању Конвенције Међународне организације рада број 94 о радним клаузулама јавних уговора.

Изгласали су и Закон о потврђивању Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије, са једне стране и европских заједница и њихових држава чланица, са друге стране, којим се узима у обзир приступање Хрватске Европској унији.

Посланици су се изјаснили позитивно и Закону о потврђивању Споразума између Владе Србије и Савета министара Албаније о ветеринарској сарадњи.

Поред тога, посланици су се изјаснили о предложеној Одлуци о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора, који је поднела Посланичка група СНС-а, а тиче се Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и Одбор за дијаспору и Србе у регион.

Претпоследња тачка дневног реда је био предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова скупштинског одбора који је поднела посланичка група ДС, а тиче се Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Последња тачка о којој ће се посланици изјаснити је Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о избору чланова и заменика чланова скупштинког одбора који је поднела посланичка група НДС у вези са Одбором за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације.

У Скупштини Србије ће касније данас почети нова седница са једном тачком дневног реда - Предлог закона о допунама кривичног законика, којима се уводе кривична дела: организовање и учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи