Читај ми!

Захвалност Аустрији на помоћи и подршци

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, други пут ове године, у посети је Србији. Премијер Александар Вучић захвалио је Аустрији на свесрдној помоћи коју је та земља упутила Србији после катастрофалних поплава, као и на подршци коју пружа Србији на европском путу.

Српски премијер је на конференцији за новинаре са аустријским министром спољних послова рекао да захваљује Аустрији као држави, али и њеним банкама, институцијама, хуманитарним организацијама које су притекле у помоћ Србији, преноси Танјуг.

"Желео бих да нагласим да је Аустрија једна од три земље која је највише помогла обнову Србије уз Уједињене Арапске Емирате и Норвешку", рекао је Вучић.

Захвални смо, рекао је премијер, не само на новцу који је упућен већ и организацији "Каритас" на помоћи за 205 породица, као и на помоћи упућеној БиХ, односно целом региону.

Вучић је захвалио и на подршци тамошњег Црвеног крста који је сакупио 1.700.000 евра. Помоћ ће, након што се окончају неопходне процедуре и реши питање ПДВ-а, стићи у Србију.

"Вечерас ћу имати част да ми гост на вечери буде пријатељ Себастијан Курц који нам даје огромну подршку на европском путу. Поручујем му да ће, кад буде дошло то време, Србија увек њему бити подршка и гласаће за њега", рекао је Вучић.

Српски премијер је на конференцији за медије захвалио и аустријској медијској кући Курир која је скупила пола милиона евра помоћи Србији и БиХ.

Србији најбоље оцене у региону 

Коментаришући извештај Европске комисије о напретку Србије, Вучић је рекао да је бољи од свих осталих извештаја у региону.

"Када разговарам са Себастијаном Курцом не могу да сакријем осмех. Ово што сам уморан, уморан сам од дводневног пажљивог читања извештаја – требало ми је 12 сати да га прочитам и после сам још 12 сати пажљиво радио на извештају, па ако и имам подочњаке, имам их од извештаја", рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Када је реч о разговору са америчким потпредседником Бајденом, Вучић је рекао да су његове речи биле много љубазније и лепше и више тога доброг говориле о Србији од онога што је достављено медијима у саопштењу, додајући да је Србија веома захвална САД на подршци реформама.

На питање да ли је Аустрија дала више помоћи након поплава него Русија, Вучић је рекао да Србија поштује сваку земљу и да су Руси веома брзо послали спасиоце, али да је Аустрија дала више помоћи за санирање штете од поплава.

Вучић је такође рекао да ће руски председник Владимир Путин 16. октобра посетити Србију, која се "не стиди када о томе говори, већ се напротив, поноси својом антифашистичком борбом".

Себастијан Курц је оценио да посета руског председника Београду неће нашкодити односима Србије и ЕУ.

"Позиција Србије је јасна. Сасвим јасно, премијер Србије Александар Вучић и грађани Србије су на путу ка ЕУ и то је оно што се рачуна", рекао је Курц.

Честитке за позитиван извештај

Курц је српском премијеру честитао за извештај о напретку Србије, за који је рекао да има "позитиван скор" пре свега у спровођењу реформи у области привреде.

"Могу да изразим задовољство што је скор извештаја о напретку Србије тако позитиван и желим премијеру Александру Вучићу да честитам на пет месеци рада на реформама, пре свега у области привреде, јер то јесте добро за раст поверења инвеститора", рекао је Курц и додао да тај досадашњи рад заслужује "велику честику".

Курц је рекао и да га је нови комесар за проширење ЕУ, Аустријанац Јоханес Хан, замолио да српском премијеру пренесе поздраве и да је поручио да се радује сарадњи са Србијом у процесу прикључења.

Аустријски министар је рекао и да је главни разлог посете аустријске делегације санирање мајских поплава које су задесиле Србију и Босну и Херцеговину.

"Аустрија је, срећом, била у ситуацији да ефикасно реагује и пружи помоћ у бројним областима", рекао је Курц и додао да су то учиниле власти, али и невладине организације и приватна лица, који су били спремни да помогну и код којих, како је рекао, влада велики степен симпатија према Србији.

Курц је истакао да нарочито жели да премијеру Вучићу захвали на односу према средствима добијеним за санацију поплава, документацији и списковима где су средства отишла и на који начин ће бити употребљена.

"То је веома важно јер се то у другим земљама не подразумева", рекао је аустријски премијер.

Уз напомену да је у Београд допутовао са председником "Рајфајзен банке" која је у Србији активна не само као банка већ и као "Уника осигурање", Курц је нагласио да је то прва фирма која је навела да Србији треба да се помогне након мајских поплава.

Курц је рекао и да је у Београд допутовао са главним уредником Курира, аустријских дневних новина које су, додао је, брзо направиле кампању и прикупиле донације приватних лица, као и са представницима "Каритаса" и "Црвеног крста", две највеће аустријске невладине организације које се старају о томе да помоћ буде усмерена на право место.

Себастијан Курц се састао и са Ивицом Дачићем којем је честитао на позитивном извештају Европске комисије.

Шеф аустријске дипломатије обишао је и Шабац, како би се упознао са пројектима обнове после мајских поплава и радом аустријских хуманитарних организација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи