Читај ми!

Представљање извештаја о напретку Србије

Европска комисија објављује извештај о напретку Србије на путу ка Европској унији. Укупан тон извештаја је позитиван, мада садржи и бројне замерке, сазнаје РТС.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић каже да ће у извештају о напретку Србије бити истакнуте три области на којима још треба да се ради: правосуђе, слобода медија и спољна политика.

"Реформа правосуђа је основа и за развој доброг окружења и заштиту права појединаца, а вероватно ће бити негативна оцена око слободе медија, јер је ту било инцидената, па чак и назадовања у тој области", навела је Бобићева, гостујући у Дневнику РТС-а.

Спољна политка је изашла на површину због украјинске кризе, констатовала је Бобићева и додала да је Србија претходних година имала већи степен усаглашености за заједничком спољном политиком ЕУ.

Коментаришући то што у се у извештају не инсистира на увођењу санкција Русији, Маја Бобић каже да у Извештају може само да се констатује стање ствари и да се одлуке оставе Европском савету као политичком телу.

"У овој фази, када Србија још није чланица Уније, то може да остане само на тим позивима, али такође може да утиче на бољу или лошију атмосферу прикључивања у ЕУ", објаснила је Бобићева.

Генерални секретар Европског покрета истиче да постоје околности и да су испуњени услови да се отворе нека преговарачка поглавља.

Србија је припремила поглавље 32 (финансијска контрола), каже Маја Бобић и подсећа да ЕУ инсистира се најпре отварају кључна поглавља – 35 (које обухвата питање Косова), 23 (правосуђе и основна права) и 24 (правда, слобода и безбедност).

"Италији, која председава Европској унији до краја године, важно је да направи успех на пољу политике проширења", подвлачи Бобићева.

Према изворима РТС-а у Бриселу, извештај о напретку Србије је најбољи у односу на друге земље региона, али садржи и бројне замерке које се односе пре свега на укупну брзину реформи, стање у медијима и кашњење у примени договора у дијалогу са Приштином.

У области владавине закона постигнут је напредак, оцењује Комисија, али наводи да је потребно више напора у реформи правосуђа и више конкретних резултата у борби против корупције.

Извештај похваљује поправљање стања људских права и одржавање Параде поноса, али критикује стање у медијима и ограничавање њихове слободе и независности.

Европска комисија је позитивно оценила мере Владе Србије за смањење буџетског дефицита и консолидацију српске економије.

Усклађеност спољне политике Србије и ЕУ знатно је опала и треба да буде поправљена, наводи се у нацрту извештаја Европске комисије који ће бити представљен данас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи