Читај ми!

Посланици о увозу и извозу наоружања

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на преложени закон о извозу и извозу наоружања и војне опреме, о којем ће, као и о осталим тачкама дневног реда, гласати сутра.

15.00 - Завршен претрес амандмана, гласање сутра о свим тачкама.

14.00 - Опозиција тражи да се законом утврде рокови за издавање дозвола.

10.05Посланичким питањима почела седница Скупштине Србије.

Циљ предложеног закона је, како је навела Влада Србије као предлагач, успостављање контроле извоза и увоза наоружања и војне опреме, а нова решења одређују услове извоза и увоза, транспорт и транзит наоружања и војне опреме, поступак издавања дозволе и овлашћења надлежних органа.

Посланик Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је потребно да се у предлогу измена закона о увозу и извозу наоружања и војне опреме дефинишу рокови за издавање дозвола, што је један од амандмана, који је поднела та партија.

"Неопходно је да постоји рок од 30 дана у коме се надлежни морају изјаснити позитивно или негативно, а ако се до тада не изјасне, онда би влада о томе требало да одлуцци у року од 60 дана. Ово су послови у које људи, па и СДПР улажу велика финансијска средства, а ако немају рок када могу да врате та средства, то је онда непрофесионално понашање", оценио је Шутановац.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић одговорио је Шутановцу да је тај амандман који се односи на рок од 30 дана већ поднео шеф посланика СНС-а Зоран Бабић и да ће он бити усвојен, а да додатни рок од 60 дана регулише закон о управном поступку.

Образлажући предложена решења, министар одбране Братислав Гашић рекао је раније да су неопходна због усклађивања домаћег законодавства са правилима ЕУ, као и због примене међународних споразума, конвенција и режима, које је Србија прихватила или намерава да прихвати.

Гашић је навео да наменска индустрија остварује суфицит у спољнотрговинској размени, а да је Србија највећи извозник наоружања и војне опреме у региону југоисточне Европе.

Према његовим речима, број издатих дозвола за извоз контролисане робе у ресорном министарству константно расте, као и њихове вредности, па је 2010. издато 348 дозвола у вредности око 757 милиона долара, а прошле године 444 дозволе у вредности око 775 милиона долара.

До 30. јуна ове године издато је 190 дозвола.

Пред посланицима је и више међународних споразума, као што су Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Алжира о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране, Предлог закона о потврђивању Конвенције Међународне организације рада.

Говорећи о Предлогу закона о потврђивању Конвенције Међународне организације рада о радним клаузулама јавних уговора, министарка Зорана Михајловић је истакла да ће тај закон увести ред у рад путарских компанија.

Према њеним речима, Конвенција треба да помогне за оне уговоре где је најмање једна уговорна страна држава, локална самоуправа, односно, јавни орган и обавезује све оне који је буду прихватили да испуњавају обавезе према запосленима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи