Читај ми!

Линта: Смена Дејана Јовића антиевропски чин

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је као антиевропски чин одлуку хрватског председника Иве Јосиповића да смени свог саветника Дејана Јовића после изјаве да је референдум о отцепљењу Хрватске од Југославије 1991. године био "недемократски и неолибералан“".

Mиодраг Линта је оценио да је Јовићева изјава тачна јер је главни циљ хрватског референдума о отцепљењу било стварање хрватске државе без или са што мање Срба, преноси Танјуг.

Председник Коалиције је подсетио на изјаву Фрање Туђмана на првом општем сабору Хрватске демократске заједнице, 1990. године, "да је Независна држава Хрватска израз повијесних тежњи хрватског народа за својом самосталном државом".

Наведена изјава, навео је Линта, као и бројне друге антисрпске изјаве Туђмана и осталих челника ХДЗ-а током 1990. и прве половине 1991. године изазвале су огроман страх код Срба да ће доживети геноцид као 1941. године.

Поред тога, после мајских избора 1990. године Срби су масовно добијали отказ, а деца су им у школама малтретирана.

Велики број Срба је добијао претње да морају да се иселе из Хрватске, све чешће су се могле видети слике усташких злочинаца, усташки поздрави и чути усташке песме, а почели су физички напади на Србе, убијања и минирање српских кућа и локала, навео је Линта у саопштењу.

Линта се заложио за најбоље односе између Србије и Хрватске и искрено помирење између српског и хрватског народа.

Председник Коалиције је навео да су главни предуслови за то да Хрватска прогнаним Србима и другим оштећеним грађанима врати њихова одузета имовинска, стечена и статусна права.

Такође, неопходно је да се омогући накнада штете за уништену, оштећену и несталу имовину, ексхумирају и идентификују посмртни остаци Срба.

Линта је констатовао "да у Хрватској не само да нема воље за суочавање са тамном страном своје недавне историје, него је од септембра прошле године започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преосталим Србима јасно стави до знања да им је најбоље да се иселе или асимилују".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи