Читај ми!

"Пси рата" на удару закона

У Скупштину је стигао предлог допуне Кривичног законика, који предвиђа да се српски држављани који учествују у оружаним сукобима у свету, казне затвором. О том предлогу посланици ће расправљати следеће недеље.

И власт и опозиција спремне су да донесу закон којим би се кажњавали такозвани "пси рата". Владајућа већина такав пропис предложила је Скупштини непуних недељу дана пошто је Савет безбедности УН усвојио резолуцију која позива државе да одлазак својих држављана на ратишта у свету казни законом. Иницијативу је најпре покренула странка Расима Љајића.

"Тероризам, иако се дешава далеко, никад се не зна када ће доћи у вашу земљу, тако да све оно што доносимо, доносимо за добробит Србије и других земаља где се тренутно ратује", каже Милорад Мијатовић из Социјалдемократске партије Србије.

Уколико појединачно учествују на ратиштима казна је од шест месеци до пет година затвора. За групно ратовање од годину до осам. За организовану обуку и подстицање на ратовање предложена је казна до десет година затвора.

Председник Одбора за унутрашње послове, одбрану и безбедност Момир Стојановић позива све грађане који из било ког разлога учествују на ратиштима ван земље да се одмах врате како не би дошли под удар закона.

Број српских држављана који ратују у иностранству, упућени тврде, за сада није забрињавајући. Осим нагађања, нема званичних података ни о броју ни о постојању регрутних центара у Србији.

Марко Ђуришић из Нове демократске странке сматра да је много важније од тих казни које су предвиђене, да ли ће се закон примењивати и на који начин. Поставља се питање да ли ће се држава озбиљно позабавити проблемом, пре свега људи који регрутују, они то не раде из уверења, већ за новац, напомиње Ђуришић.

Борко Стефановић из Демократске странке сматра да кроз амандмане треба да се поставе одређени изузеци. Не може ниједна влада у 21. веку да мери шта је пожељан а шта непожељан рат, јер је, како каже, рат зло у сваком случају.

И земље региона имају сличан проблем. У Босни и Херцеговини грађани се резолуцијом позивају да не учествују у ратовима других држава. Македонија намерава да кривично гони оне који учествују у рату у Сирији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи