Заједничким пројектима против поплава

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је на Другој конференцији парламената Дунавског региона да је изузетно битно да се крене у спровођење конкретних пројеката превенције од поплава.

Србија ће следеће године бити домаћин Конференције парламената Дунавског региона, рекла је Маја Гојковић, преноси Танјуг.

На конференцији "Улога парламента у Стратегији ЕУ за Дунавски регион" у Будмиппешти, Маја Гојковић је рекла да је Србија прва држава која није чланица ЕУ а која је добила ту привилегију. 

Маја Гојковић је прецизирала да је делегација Скупштине Србије узела учешће на трећој теми, заштита од поплава, због тога што су Србија и све земље у региону у мају месецу доживеле катастрофалне поплаве.

"Врло је битно да је оно што је основни закључак то да је сада, после овако тешких искустава које смо имали ми, Хрватска, БиХ и шире, потребна и нужна сарадња и да је значајна израда и спровођење заједничких пројеката на заштити од поплава" рекла је Гојковићева.

Председница Скупштине Србије је оценила и да је изузетно битно да се крене у спровођење конкретних пројеката превенције од поплава "јер су опште процене које су изнете на конференцији да трошкови одбране од поплава представљају једну четвртину износа избегнуте материјалне штете".

Према њеним речима, то показује колико је важно улагати новац и учествовати у заједничким пројектима како би се предупредиле катастрофе, као ова која је задесила читав регион.

Она је посебно истакла да ће Србија следеће године бити домаћин Конференције и додала да је Србија прва земља у којој ће се одржати конференција о дунавској стратегији ЕУ, а која није чланица ЕУ, и прецизирала да је прва конференција била у Немачкој, а друга у Мађарској.

"Ми смо прва држава која није чланица ЕУ, а која је добила ту привилегију да организује овај важан скуп" рекла је она и додала да дунавска стратегија ЕУ има будућност јер се конференције одржавају редовно и на њима се говори о све конкретнијим пројектима, потреби хармонизације рада.

"Изнели смо пример добре праксе којом треба да се крене и даље, а то је да смо искористили неколико ИПА програма прекограничне сарадње у вредности око седам милиона евра, које Србија остварује са Румунијом, земљом која је координатор за ову област" казала је Маја Гојковић и додала да је могуће очекивати, ако се тим путем настави и друге конкретне пројекте који могу да користе превенцији и заштити од поплава.

Она је рекла и да је донета Декларација која је обележила ово заседање на којој је истакнут све већи значај спровођења и имплементације дунавске стратегије ЕУ, која је изузетно значајна за Србију јер је прва стратегија ЕУ која укључује земље које нису чланице те организације.

Председница српског Парламента је рекла и да је имала и билатерални састанак са председником Парламента Мађарске Ласлом Ковером на његов позив.

Како је рекла, разговарали су о врло добрим односима две државе, који су на историјском високом нивоу, о томе да Србија и Мађарска имају велике шансе да граде заједничку европску будућност, и да нам Мађарска даје пуну подршку у нашем првом спољнополитичком приоритету, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

Она је указала и да се могу очекивати и бројни заједнички пројекти на економском плану што је врло важно за Србију, Мађарску и регион и додала да је председник мађарског Парламента прихватио да буде гост српског Парламента у скорије време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи