Киф: Реформисана Србија у реформисаној ЕУ

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф оценио је да је Србија остварила напредак на путу ка ЕУ, али да се посао наставља и да је сада кључна примена усвојених закона и спровођење реформи, укључујући ребаланс буџета.

Амбасадор Денис Киф каже да види помак у економским реформама, и усвајању закона, али да је за сада најважнија примена донетих закона, преноси Танјуг.

"Сматрам да су у комбинацији са новим законима ово позитивни кораци у правцу реформисања српске економије и наставка процеса приближавања Европској унији", тврди Киф.

Подсећа да су и владавина права, безбедност, слобода медија и толеранција вредности које су важне за процес приступања ЕУ и нада се да ће до краја месеца у Београду бити одржана "Недеља поноса".

Британски амбасадор је напоменуо да ће Србија, када преузме председавање ОЕБС-у наредне године, моћи да покаже колико је привржена заједничким вредностима.

Киф је осудио напад на немачког држављанина у Београду.

"То је ужасан случај. Ја сам задовољан што је полиција могла да ради тако брзо", рекао је Киф и додаје да је "питање толеранције у друштву веома важно. Надам се да можемо да видимо успешан, слободан, миран Прајд током овог месеца."

Наводи да је пре 15 година био на служби у Прагу, у време приступања Чешке ЕУ, амбасадор Киф је признао да је процес приступања тежак и обиман посао.

"Знам како је посао тежак, како треба да нађете нове административне ресурсе, треба да нађете начина да радите са Европском комисијом. То није лако, али је могуће. Видим овде у Србији прве кораке, а мислим да се посао наставља", истакао је Киф.

На питање какав је став Лондона у вези са отварањем првих преговарачких поглавља до краја године, Киф је рекао да још није могуће рећи које ће поглавље бити отворено прво.

"Поглавља 23, 24 и 35 су сва важна, и мислим да у свима има напретка, то је јасно, али зависи од тога какав ће бити напредак у будућности, каква ће бити ситуација до краја године", подвукао је британски амбасадор.

Говорећи о Поглављу 35, које се односи и на питање Косова, Киф је рекао да је нормализација односа нужна и да постоји Бриселски споразум, али да је чињеница да због избора у Србији и потом на Косову није био могућ дијалог на највишем нивоу.

На питање да ли сматра да је 2020. година реалан рок за улазак Србије у ЕУ, британски дипломата је одговорио да су рокови корисни јер фокусирају пажњу и енергију, али да је важан реалан напредак и да све зависи од тога какав ће бити тај напредак. Односи Србије и Велике Британије су, према његовој оцени, добри и у успону.

"Први разлог за то јесте да се воде преговори о приступању ЕУ, јер за нас је то веома важно, то да ће земље Балкана бити чланице ЕУ, посебно што се тиче Србије. Ми желимо да Србија буде успешна, реформисана чланица ЕУ", истакао је Киф.

Коментаришући могућност да у Британији 2017. године буде одржан референдум о останку у ЕУ, Киф је рекао да грађани Британије желе да виде реформе у ЕУ.

Киф је поновио да Велика Британија мисли да Србија може бити чланица ЕУ, али да су за то потребне економске и политичке реформе у Србији.

"Ми такође мислимо да су потребне реформе и у ЕУ. Можемо да кажемо да хоћемо да видимо реформисану Србију у реформисаној ЕУ, и да ми будемо чланица такве ЕУ, закључио је британски дипломата".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи